Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте тези билки при проблеми с подаграта

27 септември 2023, 11:30 часа

За съжаление, все повече хора страдат от артрит по една или друга форма. Подаграта е болест, която се среща все по-често през последните години. Тя е в състояние да влоши нормалния начин на живот, защото е доста болезнена – стига се до подуване и силна болезненост в областта на ставите.

Подаграта се причинява вследствие на натрупване на пикочна киселина в кръвта. За да се контролира болестта, трябва да се внимава какви храни и напитки се консумират.

Добрата новина е, че има билки, които също имат благоприятен ефект върху подаграта, като намаляват високите стойности на пикочната киселина. Кои са те ?

Джинджифил – среща се под формата на корен, чай, прах и като хранителна добавка. Тази билка успешно влияе на нивата на пикочна киселина и е известна със своите противовъзпалителни ефекти. Според западните проучвания джинджифилът намалява болката от възпалението, възникнала заради високи нива на пикочната киселина.

Цветето, което ще ви избави от болката и отока при подагра

Хибискус – среща се под формата на чай или като хранителна добавка в комбинация с други съставки. Хибискусът намалява нивата на пикочна киселина в кръвта, като повишава активността на ензима уриказа и подобрява разграждането на пикочната киселина и насърчава нейното отделяне от организма.

Гудучи – билката се използва често в аюрведа, защото има благоприятен ефект върху пикочната киселина, както и върху пита доша и вата доша. Гудучи облекчава болката и възпалението на ставите, като поддържа стабилни нивата на кръвната захар и подсилва именната система.

Пунарнава – и тази билката се използва доста често в аюрведа с цел намаляване на възпалението в ставите. Пунарнава има лечебни свойства, които премахват токсините от организма чрез отделяне на урината. Редовният прием на билката помага за намаляване на общото възпаление на ставите. Може да се намери под формата на чай или хранителна добавка.

Кои са най-често срещаните симптоми при подагра ?

Болка в ставите - подаграта често започва със силна болка, обикновено в едната става, най-често в палеца на крака. Болката може да бъде много силна и интензивна.

Оток - засегнатата става се възпалява и става червена, топла и силно болезнена. Отокът може да бъде толкова сериозен, че засегнатата става да изглежда напълно различно от другата.

Чувствителност - Засегнатата става става много чувствителна и може да се усети силна болка дори при леко докосване.

Ограничена подвижност - поради болката и възпалението, подаграта може да доведе до ограничена подвижност на засегнатата става.

Диетолог: Как да се храните при подагра, за да намалите пристъпите на болестта

Проблеми с горните дихателни пътища - подаграта може да има и други симптоми, като главоболие, болка в гърлото и др.

Чести пристъпи – подаграта обикновено протича чрез пристъпи, които могат да продължат от няколко дни до няколко седмици. Болните могат да имат дълги периоди без симптоми между пристъпите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес