Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Направете тези промени в живота си, за да борите успешно пристъпите на подагра

08 юли 2023, 10:49 часа

Ако страдате от подагра, трябва да промените някои свои навици и да внесете промени в ежедневието си, за да управлявате успешно здравословното си състояние и да сведете до минимум риска от пристъпи.

Подагра е форма на артрит, която се характеризира с възпаление и болка в ставите, най-често в големите пръсти на краката. Това е резултат от натрупването на кристали от пикочна киселина в ставите, което води до възпаление и болка.

Пикочната киселина се образува при разграждането на пурини - вещества, които се намират в някои храни. При подагра, нивата на пикочна киселина в организма, са прекомерно високи, което допринася за образуването на кристали. Тези кристали се задържат в ставите, като предизвикват възпаление, болка, отоци и ограничена подвижност.

Лекар: Как трябва да се хранят хората, които страдат от подагра

Пристъпите на подагра обикновено се появяват внезапно и са свързани с интензивна болка и отоци в засегнатата става. Те могат да бъдат предизвикани от фактори като консумация на храни с високо съдържание на пурини, алкохол, стрес, травми или прием на някои лекарства.

Подаграта може да бъде управлявана успешно чрез изменение на хранителните навици, контролиране на теглото, приемане на лекарства за намаляване на нивата на пикочна киселина и управление на други фактори, които могат да влияят на риска от поява на пристъпи. Важно е да се консултирате с вашия лекар, за да получите диагноза и подходящо лечение за вас.

Вижте няколко съвета какво да промените в ежедневието си, за да намалите до минимум пристъпите на подагра:

• Намалете приема на алкохол

Алкохолните напитки, особено бирата, могат да повишат нивата на пикочна киселина и увеличат риска от пристъпи на подагра. Ограничете или избягвайте напълно консумацията на алкохол.

• Променете хранителните си навици

Ограничете консумацията на храни, които са богати на пурини, като червено месо, морски дарове, карантия, бира и газирани напитки. Наблегнете на приема на храни с ниско съдържание на пурини като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Също така, пийте достатъчно количество вода, за да помогнете на организма си да изкарва навън млечната киселина.

• Поддържайте теглото си в нормални граници

Излишните килограми може да увеличат риска от пристъпи на подагра. Поддържайте здравословно тегло чрез правилна хранене, редовна физическа активност и снемане на стреса до минимум.

Лекар: Редовният прием на витамин В5 бори успешно подаграта

• Пийте лекарства за подагра

Ако лекарят ви е предписал лекарство за управление на подаграта, приемайте го според неговите указания. Редовното приемане на предписаните лекарства може да помогне за контролиране на възпалението и предотвратяване на пристъпи.

• Спортувайте редовно

Редовната физическа активност може да помогне за поддържане на здравето на ставите и намаляване на риска от пристъпи на подагра. Избягвайте интензивни упражнения или активности, които могат да причинят травми, или прекомерно напрежение върху ставите.

Когато имате съмнение, че страдате от подагра, задължително трябва да отидете на лекар и да получите от него индивидуални съвети и насоки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес