Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Миенето на зъбите по това време увеличава шанса за дълголетие

28 юни 2022, 18:37 часа

Генетиката е определящ фактор за продължителността на живота и дълголетието. Въпреки това, последните изследвания хвърлят нова светлина върху рисковите фактори в това отношение.

Доброто орално здраве допринася за дълголетието.

Кога е важно да се мият зъбите, за да живеем по-дълго?

„През последното десетилетие вниманието на учените беше привлечено към влиянието на устната хигиена върху цялостното здраве и смъртността при възрастните хора“, споделя руският лекар д-р Ирина Андреева.

Витамини и минерали, от които зъбите ни имат нужда

Учените стигат до извода, че миенето на зъбите преди лягане е значим фактор за дълголетие.

Ежедневната употреба на конци за зъби и редовните посещенията на зъболекар също са фактори, увеличаващи продължителността на живота.

"Ако никога не си миете зъбите преди лягане, рискът от смъртност увеличава с 20-35 процента в сравнение с хората, които го правят редовно", споделя д-р Андреева.

Кой е най-големия враг на белите зъби?

"Ако никога не използвате конец за зъби, рискът от преждевременна смърт се увеличава с 30 процента в сравнение с този при хората, които ежедневно го използват", допълва експертът.

Рискът от преждевременна смърт също се увеличава с броя на липсващите зъби. Хората без зъби (дори с протези) са с 30% по-висок риск, спрямо тези с 20+ зъба.

„Практиките за грижа за устната кухина помагат за поддържането на здрави и функционални зъби. И освен това насърчават дълголетието при възрастните хора“, споделя д-р Андреева, коментирайки проучването.

Кое е по-вредно - ябълка или шоколад? Популярни митове за здрави зъби

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес