Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Кога е необходимо да изследвате нивата на пикочна киселина ?

19 октомври 2023, 19:14 часа

Пикочната киселина представлява отпадъчен продукт, който организмът произвежда, докато разгражда пурините. Впоследствие пикочната киселина се отстранява от организма чрез урината и изпражненията. Нивата на пикочната киселина могат да бъдат установени чрез кръвен тест или изследване на урината.

Произвеждането на пикочна киселина е от изключително важно значение, защото се използва за регулиране на черния дроб. Правилното функциониране на метаболизма и чревната и бъбречната екскреция са от важно значение за поддържане нивата на пикочна киселина в референтните граници.

Когато нивата на пикочна киселина станат високи, състоянието се нарича хиперурикемия. При натрупване на пикочна киселина може да се получат заболявания като подагра, диабет и камъни в бъбреците. Нивата на пикочна киселина могат да станат и прекалено ниски, но това се случва по-рядко и състоянието се нарича хипоурикемия. То може да се получи заради прием на някои лекарствени средства или на основно заболяване като диабет или неоплазия.

Лекар: Ето тези билки борят успешно подаграта

Няма значение дали нивата на пикочна киселина са високи, или ниски, тези отклонения от нормата могат а имат неблагоприятен ефект върху здравето. Когато нивата са извън референтните стойностни, човек трябва да си обърне внимание, да посети лекар и да предприеме мерки за връщането им към нормалните граници.

Как да си изследвате нивата на пикочна киселина ?

Необходимо е да се вземе кръвна проба и да се проверят нивата на пикочната киселина. Кръвните тестове показват нивата на пикочна киселина в кръвния серум или кръвната плазма. Най-често пробата се взема от вена на ръката. Референтните стойности варират от 2.5 mg/dl до 7.0 mg/dl при мъжете и от 1.5 mg/dl до 6.0 mg/dl при жените.

Хората, които имат съмнение за наличие на камъни в бъбреците или подагра, същото е препоръчително да си изследват нивата на пикочната киселина, но като дадат урина.

Защо е препоръчително да се изследват редовно нивата на пикочна киселина ?

Когато тя е извън референтните стойности, може да доведе до някои здравословни проблеми като подагра, атеросклероза, запушване на артериите и др. Подаграта е вид възпалителен артрит, който се развива, когато нивата на пикочната киселина станат много високи. Кризите при подагра могат да бъдат много болезнени и да продължат от няколко дни до няколко седмици. Най-често срещаните симптоми при подагра са:

  • Подуване;
  • Силна болка в ставите;
  • Топлина в ставите;
  • Зачервяване;

Когато човек има повтарящи се случаи на камъни в бъбреците, трябва редовно да изследва нивата на пикочна киселина, за да може лекарят да разбере какво причинява образуването на камъните.

Кои са най-ранните признаци на подаграта ?

При ниски нива на пикочна киселина може да се стигне до заболявания на централната нервна система като множествена склероза или усложнения при инфекции с вируси.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес