Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Какви са симптомите на висок кортизол и кои органи поразява

28 септември 2024, 07:00 часа

Кортизолът е стероиден хормон, който вашите надбъбречни жлези, ендокринните жлези в горната част на бъбреците ви, произвеждат и освобождават. Кортизолът засяга няколко аспекта на вашето тяло и основно помага за регулиране на реакцията на тялото ви към стреса.

Вижте още: Каква е разликата между "добър" и "лош" холестерол

Какво представлява кортизолът?

Кортизолът е глюкокортикоиден хормон, който вашите надбъбречни жлези произвеждат и освобождават.

Хормоните са химикали, които координират различни функции в тялото ви, като пренасят съобщения чрез кръвта ви до вашите органи, кожа, мускули и други тъкани. Тези сигнали казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави.

Глюкокортикоидите са вид стероиден хормон. Те потискат възпалението във всички телесни тъкани и контролират метаболизма в мускулите, мазнините, черния дроб и костите. Глюкокортикоидите също влияят върху циклите сън-бодърстване.

Вашите надбъбречни жлези са малки жлези с форма на триъгълник, които се намират на върха на всеки от двата бъбрека. Те са част от вашата ендокринна система.

Кортизолът е основен хормон, който засяга почти всеки орган и тъкан в тялото ви. Той играе много важни роли, включително:

Регулиране на стресовата реакция на тялото ви.

Помага за контролиране на използването на мазнини, протеини и въглехидрати от тялото ви или метаболизма ви.

Потискане на възпалението.

Регулиране на кръвното налягане.

Регулиране на кръвната захар.

Помага за контролиране на вашия цикъл сън-събуждане.

Вашето тяло непрекъснато следи нивата на кортизол, за да поддържа стабилни нива (хомеостаза). По-високи от нормалните или по-ниски от нормалните нива на кортизол могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Кортизолът хормон на стреса ли е?

Кортизолът е широко известен като „хормона на стреса“. Въпреки това, той има много важни ефекти и функции в цялото ви тяло, освен регулирането на стресовата реакция на тялото ви.

Също така е важно да запомните, че от биологична гледна точка има множество различни видове стрес, включително:

Остър стрес: Острият стрес се случва, когато сте в опасност за кратък период от време. Например едва избягване на автомобилна катастрофа или преследване от животно са ситуации, които предизвикват остър стрес.

Хроничен стрес: Хроничен (дългосрочен) стрес се случва, когато преживявате текущи ситуации, които причиняват чувство на неудовлетвореност или безпокойство. Например трудна или разочароваща работа или хронично заболяване може да причини хроничен стрес.

Травматичен стрес: Травматичният стрес се случва, когато преживеете животозастрашаващо събитие, което предизвиква страх и чувство на безпомощност. Например, преживяването на екстремно метеорологично събитие, като торнадо, или преживяването на война или сексуално насилие може да причини травматичен стрес. В някои случаи тези събития могат да доведат до посттравматично стресово разстройство ПТСР.

Вижте още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

Какво прави кортизолът с тялото ми?

Почти всички тъкани в тялото ви имат глюкокортикоидни рецептори. Поради това кортизолът може да засегне почти всяка органна система в тялото ви, включително:

Нервна система.

Имунната система.

Сърдечно-съдова система.

Дихателна система.

Репродуктивни системи (женски и мъжки).

Мускулно-скелетна система.

Покривна система (кожа, коса, нокти, жлези и нерви).

По-конкретно, кортизолът засяга тялото ви по следните начини:

Регулиране на реакцията на тялото ви към стрес: По време на стрес тялото ви може да освободи кортизол, след като освободи своите хормони „борба или бягство“, като адреналин, така че продължавате да сте в състояние на висока готовност. В допълнение, кортизолът задейства освобождаването на глюкоза (захар) от черния дроб за бърза енергия по време на стрес.

Регулиране на метаболизма: Кортизолът помага да се контролира как тялото ви използва мазнини, протеини и въглехидрати за енергия.

Потискане на възпалението: При кратки изблици кортизолът може да засили имунитета ви, като ограничи възпалението. Въпреки това, ако имате постоянно високи нива на кортизол, тялото ви може да свикне с твърде много кортизол в кръвта ви, което може да доведе до възпаление и отслабена имунна система.

Регулиране на кръвното налягане: Точният начин, по който кортизолът регулира кръвното налягане при хората, не е ясен. Въпреки това, повишените нива на кортизол могат да причинят високо кръвно налягане, а по-ниските от нормалните нива на кортизол могат да причинят ниско кръвно налягане.

Повишаване и регулиране на кръвната захар: При нормални обстоятелства кортизолът уравновесява ефекта на инсулина, хормон, който панкреасът ви произвежда, за да регулира кръвната ви захар. Кортизолът повишава кръвната захар чрез освобождаване на складираната глюкоза, докато инсулинът понижава кръвната захар. Хронично високите нива на кортизол могат да доведат до постоянна висока кръвна захар (хипергликемия). Това може да причини диабет тип 2.

Помага за контролиране на вашия цикъл сън-събуждане: При редовни обстоятелства имате по-ниски нива на кортизол вечер, когато заспите, и пикови нива сутрин точно преди да се събудите. Това предполага, че кортизолът играе важна роля в инициирането на будност и играе роля в циркадния ритъм на тялото ви.

Какви тестове могат да проверят нивата на кортизол?

Лекарите могат да измерват нивата на кортизола ви чрез тестове за кръв, урина или слюнка . Те ще определят кой тест е най-добър в зависимост от вашите симптоми.

Какви са нормалните нива на кортизол?

Нивото на кортизол в кръвта, урината и слюнката обикновено достига пик рано сутрин и намалява през целия ден, достигайки най-ниското си ниво около полунощ. Този модел може да се промени, ако работите нощна смяна и спите по различно време на деня.

За повечето тестове, които измерват нивата на кортизол в кръвта ви, нормалните граници са:

6 сутринта до 8 сутринта: 10 до 20 микрограма на децилитър (mcg/dL).

Около 16:00: 3 до 10 mcg/dL.

Нормалните граници могат да варират от лаборатория до лаборатория, от време на време и от човек на човек. Ако трябва да получите тест за ниво на кортизол, вашият лекар ще интерпретира вашите резултати и ще ви уведоми, ако трябва да получите допълнителни изследвания.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес