Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези 10 храни на закуска за бърз метаболизъм

22 януари 2024, 11:26 часа

Много различни фактори влияят на нашия метаболизъм. По-специално, може да се ускори чрез физическа активност и балансирана диета.

"Всеки път, когато ядем или пием нещо, тялото ни разгражда и съхранява хранителни вещества, изразходвайки енергия за това. Този процес е известен като термичен ефект на храната и обикновено представлява около 10% от консумираните калории. Някои продукти обаче изискват дори повече енергия за разграждане, което значително увеличава ежедневните му разходи, казва диетологът д-р Крутика Нанавати. 

Тя споделя 10 храни, които ускоряват метаболитната активност, ако се ядат на закуска. Те включват:

  • овесена каша
  • горски плодове
  • яйца
  • гръцко кисело мляко
  • семена от чиа
  • ядки
  • билки и подправки
  • зелен чай
  • боб
  • протеинови блокчета

Лекар: Всяка жена над 40 години трябва да яде това за бърз метаболизъм

10 храни за закуска, които ускоряват метаболизма

Редовната консумация на овесени ядки за закуска има много ползи за здравето.

“Според проучване, публикувано в медицинското списание Nutrients , яденето на овес е свързано с малко намаляване на риска от някои хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване при възрастни”, казва лекарят.

“Това пълнозърнесто зърно е богато на разтворими фибри, които забавят храносмилането и стабилизират нивата на кръвната захар, предотвратявайки внезапните спадове и пикове, които могат да предизвикат глад и потенциално преяждане. Овесената каша също ви кара да се чувствате по-сити, потенциално намалявайки общия ви калориен прием за деня”, допълва още диетологът. 

“Според Harvard Health Publishing горските плодове са „една от най-здравословните храни, които можете да ядете “. В допълнение към намаляването на възпалението и насърчаването на здравето на сърцето, те също така засилват метаболизма”, казва д-р Нанавати.

Богатите на протеини храни като яйцата се усвояват по-дълго, което означава, че изразходвате повече енергия. 

Както обяснява д-р Нанавати, това „засилва термичния ефект на храната, което временно увеличава скоростта на метаболизма“. Тя също така отбелязва, че яйцата "ви карат да се чувствате сити по-дълго, намалявайки апетита за храна и потенциалното преяждане. 

Тъй като яйцата съдържат протеини и много основни хранителни вещества, те подпомагат възстановяването на мускулите и помагат за контролиране на апетита. А тяхното съдържание на холин помага за регулиране на метаболизма, разграждайки мазнините за енергия.

Гръцкото кисело мляко също дава енергия и ви кара да се чувствате сити през целия ден, така че по-късно ще сте по-малко склонни към импулсивни решения за храна.

“Фантастичен източник на протеини и полезни за червата пробиотици, гръцкото кисело мляко помага за изгарянето на калории чрез термичния ефект на храната и поддържа здравословното храносмилане, което играе жизненоважна роля в метаболизма. Изберете гръцко кисело мляко с ниско съдържание на захар и го комбинирайте с горски плодове за допълнителни фибри и антиоксиданти.

4 знака, които издават, че метаболизмът ви НЕ работи правилно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес