Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Излишъкът от витамин Д е най-опасен за тези органи

22 октомври 2024, 14:13 часа

Д-р Мясников споделя, че е необходимо да се избягва както дефицита на витамин Д, така и излишъка му. Експертът споделя, че всички крайности са опасни за здравето. През есента и зимата тялото може да страда от липса на вит. Д - някои негативни симптоми могат да показват необходимостта от приема му.

Опасности от излишъка на витамин Д

Доктор Александър Мясников напомня, че витамин D е едно от най-важните вещества, необходими за активното функциониране на човешкото тяло и поддържането на добро здраве, както физическо, така и психическо. Но излишъкът му може да се отрази пагубно на костите и бъбреците.

„Витамин D играе ключова роля в поддържането на сърдечната функция и укрепването на костите, помага в борбата с раковите клетки, поддържа нормалното телесно тегло и предпазва черния дроб и бъбреците от заболявания“, казва известният лекар.

Колко витамин Д трябва да приемат хората над 70 години?

Той добави, че човешкото тяло е способно самостоятелно да синтезира това вещество - когато кожата е изложена на слънце и при консумация на определени продукти. През студения сезон може да има особено сериозен недостиг от него, тъй като периодът на ярко слънце рязко намалява и храненето става небалансирано.

Д-р Мясников обръща внимание на факта, че дефицитът на вит. D често се проявява в телесна болка: тя може да бъде както ставна, така и мускулна. В допълнение, сигнал за такава нужда може да бъде повишена умора, склонност към депресия или апатия.

Но излишъкът от веществото също е опасен, предупреждава специалистът. Прекомерният прием на вит. D (особено за дълъг период от време) може да доведе до натрупване на калций, което представлява риск от сърдечни и бъбречни проблеми. Неприятните прояви на хиперкалцемия (натрупване на калций) могат да включват гадене, повръщане, мускулна слабост, объркване, прекомерно уриниране и дехидратация и образуване на камъни в бъбреците.

Можете да подозирате, че имате излишък от витамин D въз основа на следните косвени признаци:

  • дискомфорт в мускулите, костите, ставите
  • раздразнителност, нарушения на съня
  • нарушения на сърдечния ритъм
  • гадене, нарушения на апетита, загуба на тегло
  • хормонален дисбаланс

Лекар: В тази храна има най-много витамин Д

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес