Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората над 60 години не трябва да ядат това на закуска

27 февруари 2023, 09:44 часа

Здравословната закуска е основата за енергичен и пълноценен ден, особено за хората над 60 години е важно тя да включва правилните храни и напитки.

Най-лошата закуска за хората над 60 години 

Диетологът д-р Михаил Гинзбург споделя, че най-лошият вариант за първо хранене за възрастни хора е пържена наденица или друг колбас, бял хляб и сладък чай. Той е категоричен, че този вариант на закуска включва едни от най-вредните продукти.

Учени: Хората, които закусват след този час, живеят по-дълго и остаряват по-бавно

Сладкият чай съдържа захар, която влошава метаболизма, насърчава възпалението на тъканите, растежа на туморите, атеросклерозата и захарния диабет. Рискът към тези заболявания става по-висок с напредване на възрастта.

Диетологът пояснява, че белият хляб няма никаква полза за здравето заради захарта в състава си. Консумацията му повишава нивото на глюкозата в кръвта, като по този начин нарушава метаболизма. 

„Наденицата и другите колбаси са продукти, при които месото е подложено на дълбока обработка. Връзката между количеството колбаси, консумирани на ден и рака на дебелото черво, е ясно изразена. Това също е много вероятна патология за възрастните хора “, предупреждава диетологът.

Това е най-добрата закуска при диабет - тя държи кръвната захар под контрол през целия ден

Лекарят отбелязва, че когато колбасът е изложен на топлина, той се насища с крайни продукти на гликиране, което ускорява стареенето.

Според д-р Гинзбург най-пълноценната закуска за възрастните хора включва каша (елда или овесена каша с добавка на свежи или сушени плодове) или мюсли с плодове. Задължително е хората над 60 години сутрин да консумират ферментирала млечна напитка.

Диетологът препоръчва консумацията на пълнозърнест хляб с рохко сварено яйце или извара. Той съветва още всяко хранен на възрастните хора да включва и зеленчукова салата.

Лекар разкри коя е най-полезната закуска за хората над 60 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес