Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората над 40 години задължително трябва да ядат този плод за здрави стави

17 февруари 2023, 13:47 часа

След навършването на 40 години здравословният начин на живот, включващ балансирана диета, отказ от лошите навици и физическата активност, помага на тялото да запази по-дълго здравето и младостта си.

От изключително значение е то да получава всички необходими витамини и минерали.

Диетологът Лиза Афинская споделя повече за това в своя телеграм канал.

Яжте този плод сутрин, обед и вечер - той намалява риска от кръвни съсиреци с 21%

Експертът пояснява, че за защита на костите и ставите са важни следните хранителни елементи - витамин К, бор, магнезий, калий и полифеноли. Всички те се съдържат в един плод. 

Плодът, който е задължителен за хората над 40 години

Хората над 40 години ежедневно трябва да консумират сушени сини сливи. При липсата на противопоказания те могат да включат в диетата си стафиди, сушени кайсии, сушено манго.

Д-р Афинская споделя, позовавайки се на резултатите от проучвания, че на ден могат да се ядат до 5-6 парчета сини сливи. Това количество предпазва от загуба на костна маса. Ако  всеки ден ядете по 10-12 парчета сини сливи, това ще помогне за увеличаване на костната маса и запазване здравето на ставите.

Учени: Този плод сваля кръвната захар с 30% само за няколко часа

Ползите от консумацията на сини сливи не свършват дотук. Както отбелязва лекарят, този плод може да подобри функцията на червата. Също така сините сливи помагат за намаляване на нивата на холестерола и риска от развитие на стомашно-чревни заболявания.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес