Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: До какви проблеми води недостигът на витамин А и как да разберете, че имате дефицит

14 август 2023, 14:31 часа

Витамин А е изключително важен за организма и човешкото здраве. Той е мастноразтворим витамин с мощни антиоксидантни свойства. Участва в изграждането на тъканите и правилната регенерация на клетките.

Неговият дефицит може да доведе до редица здравословни проблеми като влошаване на състоянието на кожата, ноктите и косата, спад на имунната система, проблеми със зрението и намалени репродуктивни способности.

Как да разберете дали страдате от недостиг на витамин А?

  • Проблемна кожа

Витамин А има пряко влияние върху процесите на кожата, потиска възпаленията, стимулира регенерирането на кожните клетки и контролира секрецията на мастните жлези. Когато в организма има недостиг на витамин А, е възможно да се появят пъпки или акне, кожата да се омазни и да се образуват запушени пори.

  • Проблеми със зрението

Често влошеното зрение е вследствие на недостиг на витамин А. Той е важен за зрителната функция и най-често срещаният признак за недостатъчното му количество в организма е влошеното нощно зрение. Ако виждате размазано след залез слънце, то това може да е заради продължително седене пред компютъра/телевизора, претоварване на очите, вглеждане в дребен шрифт или недостиг на витамин А.

  • Усещане за сухото в очите

Витамин А участва и в овлажняването на очите, което е важно, за да се предпазят от различни дразнения, замърсявания и възпаления. При недостиг на витамина е възможно да се появи сухота в очите, както и чувство на дразнене, мъждене и сърбеж.

Как да си набавим витамин А през студените зимни дни?

  • Бавно и трудно зарастване на рани

Ако имате рани по кожата, които зарастват трудно, то е възможно в организма ви да няма достатъчно количество витамин А. Както вече споменахме, той участва активно в регенерацията и деленето на клетките и дефицитът му може да доведе до трудно зарастване на рани.

  • Репродуктивни проблеми

При дефицит на витамин А е възможно да се стигне до проблеми със зачеването и дори до безплодие. Важно е навреме да се разбере, че има недостиг и това да се коригира, като човек си набави нужните му количества от витамина. Важно е жените, които са бременни, да не допускат недостиг на витамин А, защото това ще доведе до затруднено развитие на плода заради нарушено делене на клетките.

Кои храни са богати на витамин А?

Моркови – те са богати на бета-каротин, който се преобразува в организма във витамин А.

Сладък картоф - съдържа бета-каротин, както и други антиоксиданти, които подпомагат здравето на кожата и зрението.

Яйца – богати са на витамин А и се считат за важен източник на този витамин в диетата.

Спанак - този зеленчук съдържа бета-каротин, който подкрепя здравето на кожата и очите.

Тиква – тя е изключително богата на бета-каротин и витамин А и може да бъде приготвена по различни начини и да е част от разнообразни ястия.

Риба - някои видове риба, като сьомга и риба тон, са богати на витамин А.

Млечни продукти - млякото, сиренето и сметаната съдържат витамин А.

Лекар: Излишъкът от тези витамини е най-опасен за здравето

Манго – този вкусен плод е с високо съдържание на бета-каротин и витамин А.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес