Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Често ви се подува стомахът – ето как да се справите с този проблем!

12 септември 2023, 13:29 часа

На всеки му се е случвало по една или друга причина да му се подуе коремът и да изпитва дискомфорт. Много хора се оплакват от този проблем по време на пътуване и за съжаление, това е в състояние да им развали почивката.

Сухият въздух в самолета, дългите часове седене в автомобила или малко повече чашки алкохол и храносмилателната система може да се натовари и разстрои.

Вижте как да се справяте с подуването на корема по време на път:

Движете се всеки ден – много хора имат проблеми със стомаха, защото водят заседнал начин на живот. Без значение дали ще имате дълъг полет или смятате да прекарате по-дълго време лежейки на плажа, това седене може да ви създаде храносмилателни проблеми. Затова, за да се предпазите от това – движете се активно при всяка една възможност! Ако пътувате с автомобил, спирайте от време на време и се раздвижвайте. Когато пристигнете до крайната си точка, не оставяйте в хотела, за да си починете, а излезте навън поне за една кратка разходка.

Пийте достатъчно количество вода – когато сте на път, може да сте превъзбудени и да забравите да пиете вода, което ще дехидратира вашия организъм. Затова е важно да пиете достатъчно вода през целия ден, като е добре да си носите стъклена бутилка, която да пълните и да следите какво количество вода сте приели за деня. Ако сте любител на алкохола, то е добре да изпиете първата са чашка, след като пристигнете, за да избегнете неприятното подуване по време на път. Също така не забравяйте да пиете достатъчно вода между отделните коктейли/алкохолни напитки.

Всеки пробиотик ли е полезен за здравето?

Не дъвчете дъвки – когато дъвчете дъвка, вие поглъщате излишен въздух и това може да доведе до натрупване на газове в стомаха, които да ви създадат дискомфорт. Някои дъвки съдържат изкуствени подсладители или захарни алкохоли, които имат негативен ефект върху храносмилането.

Пийте профилактично пробиотик – пробиотиците съдържат бактерии, които поддържат баланса на чревната флора. Ежедневният им прием, когато сте на почивка, ще ви помогне да запълните всички хранителни пропуски, които имате заради смяната на режима. Когато си купувате пробиотик, вземете такъв, който се освобождава бавно. Ако не сте привърженик на хапчетата, то може да наблегнете на консумацията на храни, които съдържат добри бактерии – кефир, кисело мляко, кисело зеле, тепме, кимчи, мисо и др. Преобиотичните храни също са важни – ябълки, аспержи, лук, чесън, овес и ленено семе.

Хранете се внимателно – доста хора прекаляват с консумацията на храна, когато са на почивка. Тогава те си позволяват да се хранят обилно и са храни, които по принцип избягват, защото са вредни и/или калорични. Съветваме ви да слушате организма си, той ще ви подскаже от какви храни има нужда, за да се чувства добре.

Направете си предварително план с какво ще се храните – ако сте някъде в чужбина, със сигурност ще искате да опитате от местната кухня и в това няма нищо лошо. Имайте обаче предвид, че някои храни могат да се отразят негативно на храносмилателната ви система. Избягвайте храни, които знаете, че могат да доведат до подуване на корема, газове или общ дискомфорт – кръстоцветни зеленчуци, млечни продукти, бобови растения.

Естествени пробиотици

За да се справите с подуването на стомаха, може да си хапвате между основните хранения – ядки, сушени плодове без добавена захар, предварително нарязани зеленчуци.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес