Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако не сте прекарали инфаркт или инсулт, не пийте профилактично аспирин - вредно е!

02 август 2023, 12:29 часа

Рисковете от ежедневното приемане на ниска доза аспирин са повече от потенциалните ползи за намаляване на риска от инсулт при здрави възрастни хора твърди ново изследване, публикувано в JAMA Network Open.

Учените са установили, че ежедневният прием на аспирин не предотвратява инсулти при относително здрави хора над 70-годишна възраст, даже увеличава риска от кървене в мозъка след падания или други наранявания на главата.

При по-възрастните хора без предишно кардиоваскуларно или цереброваскуларно заболяване комбинацията от кървене в мозъка и на повърхността на мозъка превъзхожда всякакви потенциални ползи при намаляването на исхемичния инсулт, смята Джон Макнил, доктор на науките, професор по хронични заболявания и стареене в Монаш университет в Мелбърн, Австралия.

Исхемичният инсулт настъпва, когато кръвоснабдяването на мозъка е блокирано и представлява около 7 от 8 инсулта.

Ползите за сърцето от ежедневния прием на аспирин са под въпрос.

При профилактика хората приемат аспирин, за да предотвратят появата на сърдечен удар, инсулт или събитие на сърдечно-съдово заболяване.

Направено е проучване, в което са взели участие 19 000 здрави възрастни хора над 70-годишна възраст, 56% от тях са били жени.

Ако прекалявате с аспирина, с тялото ви могат да се случат тези 4 неща

Доброволците не са имали установено сърдечно-съдово заболяване, когато проучването е започнало са им били разпределени на случаен принцип да приемат ежедневно по 100 милиграма аспирин или плацебо таблетка за период от 5 години.

Учените не открили значима разлика в инцидентите на исхемичен инсулт между групата с аспирин и групата с плацебо таблетка: 4,6% от участниците в групата с аспирин са получили инсулт в сравнение с 4,7% от доброволците от другата група. Броят на кървенето в мозъка е бил малък и се случил при 59 души, които са приемали аспирин и при 41 души, които са приемали плацебо таблетка. Поради размера на изследването тази разлика не е била зачетена за статистически значима, но учените отбелязаха, че събитията на кървене са били с 38% повече при възрастните, които са приемали аспирин.

Рисковете от кървене в мозъка са по-големи от ползите на аспирина за намаляване на инсулт.

Възрастните над 70-годишна възраст без предишен сърдечен удар или инсулт, няма нужда да приемат превантивно ниски дози аспирин, защото няма доказана полза от него и има все повече непризнати рискове, твърдят учените.

Вторичният анализ от същото изследване, публикуван миналия месец в Annals of Internal Medicine, откри, че хората, които приемат аспирин в ниска доза ежедневно, може да са подложени на увеличен риск от анемия поради "скрита" загуба на кръв.

Аспиринът в ниска доза остава препоръчителен за хората, които вече са преживели предишен сърдечен удар или инсулт.

За по-възрастните хора, които са претърпели предишен сърдечен удар или инсулт се счита, че аспиринът предоставя по-големи ползи и намалява повторните събития. По-възрастните мъже и жени, които приемат аспирин, не би трябвало да го прекратяват без консултация със своя лекар.

Повишен риск от анемия при възрастни хора при честа употреба на аспирин

По-възрастните хора трябва да посещават своя лекар поне веднъж годишно.

Когато се използва за вторична профилактика, аспиринът може да предотврати бъдещи сърдечни атаки и инсулти, но идва и с рискове, включително кървене в черния дроб или алергична реакция. Препоръчително е възрастните мъже и жени да си правят редовно профилактични прегледи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес