Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако направите това дори сладкото няма да ви попречи да отслабнете

12 юни 2023, 14:23 часа

Да отслабнете не означава да се откажете от всичко вкусно, както и да изключите сладкото напълно от диетата си. Можете дори да ядете сладолед по време на диета, ако обърнете внимание на едно специфично изискване. Тайната се нарича "гъвкава диета".

Как работи гъвкавата диета?

"Това не е диета, а здравословна форма на хранене за постигане на баланс и благополучие. Дори културистите използват тази система от много години. Изграждането на мускули и загубата на мазнини се поддържат от гъвкаво хранене", казва диетологът д-р Василиса Пономарева.

"За да се радвате на стройно и стегнато тяло, не е необходимо да се откажете от любимите си храни. Можете да ядете всякаква храна - няма забрана в гъвкавата диети. Всеки от нас има различни потребности. Ето защо е важно да приспособите диетата си така, че да е подходяща за вас", казва експертът.

4 храни, с които ще отслабнете без диета

Особености на гъвкавата диета

Докато консумирате 250 до 500 калории под нормата, вие автоматично ще отслабнете - калориен дефицит е вълшебната дума.

Плюсове и минуси на гъвкавата диета

„Основното предимство на „гъвкавата диета“ е, както подсказва нейното име висока степен на гъвкавост . Яденето на сладолед или дори пица на вечеря е възможно, стига да съответства на калорийния баланс.“

Благодарение на „гъвкавата диета“ е възможно да се избегне „преяждането“. То се описва като хранително разстройство, при което страдащите многократно стават жертва на случайно желание за консумацията на храна.

Учени разкриха защо НЕ трябва да се храним според кръвната си група

Тъй като няма забранени храни при гъвкавата диета, пристъпите на ненаситен глад и следователно преяждането са невъзможни.

„Недостатъкът на гъвкавата диета е, че подробно преброяване на калориите отнема много време“, споделя лекарят.

В случая трябва да следите не само за приема на макроелементите, но и за микроелементите, като витамини и минерали. Това е особено важно за тези, които практикуват физически спортове и следователно се нуждаят от добре функциониращо тяло.

Учени откриха връзка между диетата и кръвната група 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес