Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кървене от носа - лекар разкри каква е причината за това

17 май 2023, 10:50 часа

Кървенето от носа е един от най-честите здравословни проблеми, с които се сблъскват много хора. То може да засегне, както възрастни, така и деца. Кървенето от носа може да се появи по време на заболяване и без видима причина. Повечето хора са склонни да обвиняват внезапната промяна на времето. Например, при промяна в атмосферното налягане, гръмотевична буря или прекалена жега.

Отоларингологът д-р Владимир Круглов не е съгласен с тези предположения. Той споделя какви са най-честите причини за кървене от носа. 

Кървене от носа - какви заболявания издава

Лекарят обяснява, че кървенето от носа може да бъде симптом на различни здравословни проблеми, от нарушения на кръвосъсирването до рак. Понякога кървенето от носа може да бъде страничен ефект от прием на лекарства, предписани от кардиолози след сърдечна операция.

Ако ви тече кръв от носа всеки ден – ето я причината

Д-р Круглов също така подчертава, че доста често причината за кървенето от носа може да бъде атрофия на лигавицата, високо кръвно налягане и нарушено съсирване на кръвта. В тези случаи налягането на човек се повишава с резки скокове за кратко време.

"В 7 от 10 случая честото кървене от носа е причинено от изкривена носна преграда, независимо от възрастта и наличието на хронични заболявания", казва медикът.

Той подчертава, че ако има изкривяване на носната преграда, тогава лигавицата изсъхва и започва да кърви. В този случай само опитен оториноларинголог може да помогне за решаването на проблема.

Лекар: Тези 7 симптома издават, че в тялото ви има кръвен съсирек

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес