Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коронавирус: 6 симптома, които не бива да пренебрегвате

25 март 2020, 15:07 часа

Освен суха кашлица, температура и болки в тялото, специалистите открояват още няколко симптома, които не трябва да се пренебрегват и може да показват, че сте заразени с новия вид коронавирус. Данните са събрани от лекари и оплакванията на вече оздравели пациенти, които открояват няколко придружаващи оплаквания при боледуване от COVID-19.

Притъпяване на обонянието и вкусовите рецептори

Промяната на вкусовите рецептори и частичната загуба на обоняние са сред леките симптоми на коронавирус, които обаче не бива да се пренебрегват. Според британски лекари, само това е достатъчно, за да се самоизолирате. Според данни от засегнати от коронавируса страни, първите симптоми на заразяването се проявяват именно в очите, носа и гърлото. Загубата на обоняние и на вкус са сред първите симптоми при пациенти с лека форма на коронавирусно заболяване. Затова британските експерти препоръчват, дори при липсата на каквито и да е други симптоми, човек да се самоизолира, за да предотврати разпространението на Covid-19.

Изтощение

Друг симптом е усещането за пълно изтощение, което е характерно и при обикновен грип или настинка.

Психическа умора

Въпреки, че не е включена в официалния списък на симптомите за заразяване с COVID-19, някои от пациентите се оплакват от "психическа умора". Британска пациентка е споделила, че първите симптоми при нея са били "гъделичкане в гърлото" и главоболие. Тя се чувствала изтощена, a малко по-късно установила, че съзнанието ѝ е замъглено.

Загуба на апетит

Загубата на апетит също може да подскаже, че вероятно става въпрос за коронавирусна инфекция. Пациент споделя в мрежата, че не е имал абсолютно никакво желание да се храни – само е лежал в леглото с много висока температура, лека кашлица и болки в гърба. И това в продължение на дни. "Бях напълно изтощен и не изпитвах глад", казва той.

Стомашни болки

Ако сте се заразил с коронавирус, твърде вероятно е да изпитате и внезапни стомашни болки. Според изследване на американски гастроентеролози, съществува връзка между COVID-19 и храносмилателната система – 48,5% от 204 пациенти в провинция Хубей са се оплаквали от стомашни болки и разстройство.

Възпалени/ чувствителни очи

Също както при алергична реакция спрямо полени, очите започват да се зачервяват и да сърбят. Този симптом трудно може да бъде различен от сенната хрема. Но когато бъдат изключени всички останали възможности, възпалените очи могат да са свидетелство за заразяване с коронавирус. 

Actualno.com ви призовава при първи грипоподобни симптоми да се обърнете към личния си лекар или РЗИ по местоживеене по телефона.

* Информация: oe24.at , превод: БГНЕС

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес