Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време продължава хремата при възрастни?

06 юли 2024, 15:49 часа

Най-честата причина за хрема при възрастни е вирусна инфекция. В този случай хремата изчезва за около 6-8 дни. Продължителността ѝ зависи от индивидуалните особености на човека и от това дали той се занимава с лечението ѝ, или просто изчаква, докато хремата премине от само себе си.

В други случаи продължителността на хремата може да варира:

- Бактериална хрема. Средната продължителност е 4-7 дни. Ако тя е усложнение след вирусна, продължителността ѝ се увеличава до 7-10 дни. При прием на антибиотици симптомът изчезва след 1-2 дни.

- Хрема, причинена от синузит. Тя ще продължи точно толкова дълго, колкото трае основното заболяване.

Колко време продължава обикновено хремата?

- Алергична хрема. Продължава толкова дълго, колкото човек е в контакт с алергена. Когато контактът бъде прекратен, тя изчезва за 1-2 дни.

- Медикаментозна хрема. Дължи се на злоупотреба с вазоконстрикторни капки. След като човек приключи с приема на лекарствата, хремата може да продължи още 12-16 дни или дори по-дълго като остатъчно явление.

- Хронична хрема. Може да се появи поради много проблеми, като например изкривена носна преграда. Продължителността на такава хрема пряко зависи от грамотността на лечението.

Но не можете да пренебрегвате индивидуалните характеристики на всеки човек. Не забравяйте, че всички горепосочени цифри са приблизителни

Излекувайте хремата за 5 минути и без капки

Колко дни продължава хремата при децата?

При децата има две допълнителни причини за хрема:

- Никнене на зъби. Ринитът се причинява от болка във венците и преминава 1-2 дни след отшумяването на болката.

- Физиологичен ринит при новородени. Той се причинява от неоформените дихателни пътища на бебето. Такъв ринит продължава от 3 седмици до 3 месеца.

Нормалните видове хрема при децата продължават 1-2 дни по-дълго, отколкото при възрастните. Това се дължи на по-слабата имунна система.

Сега вече знаете, че продължителността на хремата зависи от много фактори - от възрастта, заболяването, индивидуалните характеристики на организма. Ако тя не отшумява твърде дълго, трябва да се консултирате с лекар, особено когато става въпрос за малки деца.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес