Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко вода трябва да пием през ЗИМАТА

25 ноември 2021, 17:21 часа

Знаете ли, че през зимата организмът ни има своите специфични нужди, за които трябва да се погрижим, ако искаме той да функционира правилно? Днес ще си поговорим за това какво количество вода трябва да изпива всеки от нас през студените дни и с какви напитки не е препоръчително да утоляваме жаждата.

Колко вода трябва да пием през зимата?

През зимата нашето тяло се нуждае от по-малко количество вода, тъй като отделянето на течности намалява. Това, разбира се, не означава съзнателно да променяте количеството вода, което пиете в рамките на деня. Вслушвайте се по-често в сигналите, които тялото ви изпраща и се ръководете по тях. Винаги дръжте бутилка или чаша с вода в близост до вас и когато усетите жажда, пийте от нея.

Полезно ли е да пием вода през нощта?

Има хора, които много рядко се сещат да консумират тази прозрачна течност. Специалистите обаче са категорични, че това трябва да се промени. Единствено хората, които имат сърдечни или бъбречни заболявания, е препоръчително да намалят консумацията по съвет на лекар.

Не е добра идея да утолявате жаждата със сокове от кутии, газирани напитки, млечни шейкове и други подобни. Ако сте жадни, заложете на вода, зелен чай или фреш от горски плодове без добавена захар.

Много хора пият единствено минерална вода, но е важно да знаят, че когато става въпрос за утоляване на жаждата, трябва да се пие такава, която е с ниска минерализация. Лечебната минерална вода може да ни навреди, ако постоянно я консумираме.

Що се отнася за зимните месеци, трябва да се обърне внимание и на температурата на напитките, които приемаме. Те не трябва да бъдат нито прекалено топли, нито твърде студени.

Пийте толкова вода през зимата, колкото тялото ви има нужда. Ако през лятото сте изпивали малко по-големи количества, а през студените дни сте намалили приема, не се тревожете, защото през зимата тялото отделя по-малко течности.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес