Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

21 май 2024, 14:16 часа

Когато започнете да забелязвате паднали косми в четката си или в сифона на душа, естествено е да се разтревожите. Но загубата на коса е нещо нормално и се случва на всеки.

Като изключим генетиката, косопадът може да бъде причинен от стрес, заболявания, стегнати конски опашки, хранителни дефицити, автоимунни състояния, проблеми с щитовидната жлеза и други медицински състояния, казва Дхавал Бханусали, доктор по медицина, сертифициран дерматолог.

Но как да направите разликата между нормална загуба и сериозен косопад? Има няколко неща, които можете да имате предвид, за да ви помогнат да прецените къде попадате в спектъра на косопада.

Още: Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Нормален косопад

Средният брой кичури, които трябва да очаквате да губите всеки ден, зависи от това колко гъста и дълга е косата ви. Но ако търсите диапазон, обикновено се счита за нормално, ако са между 50 и 100 косъма на ден.

Разбира се, има характерни особености като дължина на фазата на растеж на косата на всеки човек. Поради тази причина не трябва да се вглеждате твърде много в числата - количествата загуба на коса в този така наречен среден диапазон може да е твърде много за някой с рядка коса или незначително за по-буйна грива.

Още: Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Под душа

Диапазонът на това колко коса губите при измиване варира. Колкото по-рядко миете косата си и използвате шампоан, толкова повече коса ще видите да пада, когато го правите. Истината е, че 75 до 80% от косата, която губите генерално, пада, докато се къпете.

В ръцете ви

Обичайно е човек да загуби 5 до 8 косъма, когато човек прокара ръце през косата си, но все пак трябва да вземете предвид определени фактори, като тип и текстура на косата, продукти и нива на стрес.

Още: Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес