Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой НЕ трябва да пие вино?

22 юни 2024, 10:36 часа

От всички алкохолни напитки лекари и диетолози възприемат виното с известна снизходителност. Има дори диети, които включват вино. В същото време има категории хора, за които виното не обещава нищо друго освен здравословни проблеми. Дори една чаша червено вино може да създаде проблеми, съобщава изданието Тhe Health Site, позовавайки се на експерти.

Кой не трябва да пие вино?

Тази алохолна напитка може да доведе до проблеми при диабет, астма, както и при прием на болкоуспокояващи лекарства. 

Червено или бяло вино - кое е по-здравословно

При диабет пиенето на вино трябва да се третира с повишено внимание, тъй като повечето вина влияят на нивата на кръвната захар. Опасност за диабетиците е виното, консумирано на празен стомах, което провокира първо рязко покачване на нивата на кръвната захар, а след това рязък спад. В резултат на това пациентът може да изпадне в кома.

Второ, когато приемате успокоителни (болкоуспокояващи), виното също може да навреди. Тези лекарства забавят мозъчната дейност, както всеки алкохол. Заедно те могат да причинят развитието на най-неприятните и тежки последици - дисфункция на централната нервна система, кома и спиране на дишането.

За астматиците виното също може да доведе до проблеми. Атака може да бъде причинена от 1-2 чаши вино и всичко това, защото хората с тази диагноза са чувствителни към сулфитите, съдържащи се в тази алкохолна напитка. 

Полезни свойства на виното

Консумирано в малки количества, виното може да бъде полезно. Това се дължи на съдържащите се в него полезни микроелементи. 

6 жизненоважни елемента, съдържащи се във виното:

  • Калий - необходим за нормалното свиване на червените мускулни влакна. Консумацията му може да намали риска от инсулт, остеопороза и камъни в бъбреците.
  • Фосфор - регулира усвояването на калций и витамин D в организма, грижи се за здравето на костите. Участва в производството на енергия, регулирането на хормоните и подпомага мозъчната функция.
  • Холин - необходим е за нормалното развитие на мозъка. Помага за подобряване на паметта и обмена на информация между мозъчните клетки.
  • Желязо - подпомага проникването на кислород в червените кръвни клетки и транспортирането му до всички части на тялото.
  • Магнезий - подпомага развитието, растежа и поддържането на здравината на костите. Може да предпази човек от коронарна болест на сърцето, при която плаките се натрупват в артериите и ги стесняват, ограничавайки кръвоснабдяването на сърцето.
  • Ресвератролът е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане. Става по-концентриран по време на ферментацията. В червеното вино го има повече (0,2-5,8 mg/l), отколкото в бялото. Подпомага здравето на сърцето, предпазва от рак, забавя стареенето.

За да се осигури положителен ефект от червеното вино, мъжете се препоръчват да пият не повече от 250 ml на седмично от мъжете, жените -  не повече от 125 ml.

Как червеното вино влияе на загубата на тегло?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес