Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой не бива да яде мандарини

25 ноември 2021, 10:38 часа

Мандарините доказано са едни от най-полезните плодове, които можем да си похапваме през студените месеци от годината. Те изобилстват от витамини, минерали и други вещества, които са важни за организма на човек.

За съжаление обаче има група хора, на които не се препоръчва да прекаляват с консумацията на този плод. Дори да решат да си похапнат, трябва да е в рамките на разумното, защото в противен случай могат да се сблъскат с нежелан дискомфорт.

Защо някои хора не е препоръчително да консумират мандарини?

Мандарините са богати на B, P, K, D, съдържат минерали, калций, магнезий и калий. Да не забравяме да споменем, че те са и чудесен антидепресант. Още, щом ги помиришем, ние мигновено се сещаме за онези празнични дни, в които настроението ни е приповдигнато, а атмосферата около нас, повече от приятна.

Отгледайте си мандарини вкъщи!

Според известен диетолог малките деца, които са под 2-3 години, не бива да консумират от плода, тъй като той може да им причини алергична реакция. Цитрусите не се препоръчват и на хора, страдащи от проблеми с панкреаса, гастрит, язва, колит и други. Възможно е киселината в мандарините още повече да раздразни стомаха им и да усетят засилен дискомфорт.

Ако все пак не можете да устоите на сочността на оранжевия плод, опитайте няколко резенчета, но не бива да се увличате в консумацията му. При малките деца обаче е препоръчително да не прибързвате с предлагането на цитруса. Можете да го замените с друг плод, от който наследниците да извлекат също толкова полезни вещества.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес