Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите симптоми на рак на матката ?

18 юли 2023, 12:15 часа

Ракът на матката бива два специфични вида рак на ендометриума и сарком на матката, като първият се среща по-често. Близо 95% от раковите заболявания на матката са причинени вследствие на рак на ендометриума. Саркомът на матката представлява образуване на злокачествени клетки в мускулите на матката или вторични клетки в нейната лигавица.

Какво представлява ендометриумът?

Ендометриумът е тъкан която покрива маточната кухина. Ракът на матката най-често се получава от ракови образувания около ендометриума, които в някои случаи могат да излязат и извън матката, например в коремната кухина, яйчниците или лимфните възли.

Какви са причините за рак на матката?

Има някои рискови фактори, които могат да увеличат вероятността от развитие на тази болест, но до този момент експертите не са сигурни за истинската причина. Има обаче няколко очевидни симптома, които лесно ще забележите и ще отидете на време на лекар, за да хванете болестта в началото.

Какъв е първият признак на рак на матката?

Един от първите симптоми и всъщност този, който се среща най-често, е необичайното вагинално кървене или отделяне на кръв между менструациите, или след менопауза. Ракът на ендометриума засяга предимно жени над 55-годишна възраст. Ако забележите кървене преди или след менопаузата задължително посетете вашия гинеколог.

Какви други признаци и рискови фактори има при рак на матката ?

Фамилна анамнеза за рак на дебелото черво - синдром известен като наследствен неполипозен колоректален рак може да увеличи риска от някой видове рак, включително рак на дебелото черво и ендометриума. Препоръчително е вашият личен лекар да знае за всяка фамилна анамнеза за рак или предракови синдроми и състояния. По този начин той ще ви изпраща на профилактични прегледи и ще се грижите за вашето здраве по най-добрия начин.

Хормонален дисбаланс - женските яйчници произвеждат два хормона прогестерон и естроген. При увеличение в нивата на естроген рискът от развитие на рак на матката също се увеличава. Наднорменото тегло диабетът и синдромът на поликистозни яйчници мога да доведат до хормонални промени. Приемането на естрогени хормони също увеличава риска от развитие на рак на ендометриума.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес