Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите симптоми на цироза, за които трябва да внимавате?

15 декември 2022, 18:50 часа

Най-често заболяването в ранен стадий е почти безсимптомно, поради високия компенсаторен капацитет на чернодробните клетки. Първите признаци на чернодробна цироза са общо неразположение, слабост, загуба на апетит, загуба на тегло, сърбеж по кожата, болки в ставите, намалено либидо и менструални нередности.

Първите симптоми на цироза на черния дроб

На по-късен етап вече са налице стомашно-чревни смущения: гадене, повръщане с кърваво съдържание, диария, обезцветяване на изпражненията, непоносимост към мазни храни и алкохол.

Често при пациенти с цироза на черния дроб се наблюдава повишаване на телесната температура. Тъпа, болезнена болка в десния хипохондриум е класически симптом на цироза на черния дроб. Появата им е свързана с увеличаване на размера на черния дроб, което лекарят определя по време на палпация.

Лекар: Тези 2 симптома с дланите издават цироза

Появата на кърваво повръщане е свързана с кървене от разширените вени на хранопровода, през които кръвта от вътрешните органи, заобикаляйки черния дроб, навлиза в горната празна вена. Може също да има кървене на венците и кървене в кожата.

Друга характерна проява на цирозата е нарушение на цикъла на съня и будността (безсъние през нощта и сънливост през деня), емоционална нестабилност на пациентите, нарушена памет и съзнание.

Кожата на пациент с цироза на черния дроб (особено с холестатична цироза) може да бъде иктерична (жълтеницата се увеличава с прогресията на цирозата) и могат да се появят "паякообразни вени".

В по-голямата част от случаите причината за цирозата е злоупотреба с алкохол и вирусен хепатит.

3 симптома говорят за развитие на цироза на черния дроб!

Освен това за началото на заболяването е достатъчна редовна консумация на алкохол в дози от 80-160 ml етанол.

Според статистиката сред тези, които злоупотребяват с алкохол в продължение на 5-10 години, 35% страдат от цироза.

Хроничният хепатит също често води до фиброзна дегенерация на чернодробната тъкан.

На първо място по честота са вирусните хепатити В и С. Също така цирозата може да бъде резултат от хроничен автоимунен хепатит, склерозиращ холангит, първичен холестатичен хепатит, стесняване на жлъчните пътища, застой на жлъчката.

Ако по време на прегледа сте установили някакви нарушения в циркулацията на жлъчката, трябва редовно да посещавате лекар за профилактичен преглед.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес