Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са храните, които невролозите избягват да консумират

03 май 2023, 07:45 часа

Когато мислим за подобряване на здравето на мозъка си, често се сещаме за стимулиращи ума дейности като кръстословици или судоку. Но има много по-важни неща, които играят голяма роля за здравето на мозъка като ежедневните навици и начинът по който се храним.

Докато ние от време на време си позволяваме определени храни и напитки, които не са полезни за мозъка, но са много популярни (и несъмнено вкусни), то хората специализирани в здравето на мозъка като невролозите, правят всичко възможно да избягват. Ето някои от тях:

Протеин на прах

Имате навик да добавяте лъжица протеин на прах към ежедневното си смути? Спрете или най-малкото проверете съставките. Въпреки че протеинът на прах често се рекламира като здравословна, по-нискокалорична опция за хора, които се опитват да отслабнат или да поддържат тегло, много от тях са пълни с изкуствени подсладители, според невролога Фридерике Фабрициус.

„Именно тези добавки наистина ме карат да се замисля, когато става въпрос за протеина на прах, защото те причиняват хаос за стомашно-чревния ви микробиом“, каза Фабрициус. „Здравият вътрешен микробиом е толкова важен за отличното здраве на мозъка, защото повечето от нашите невротрансмитери се произвеждат именно в червата.“

Газирани напитки

Неврологът д-р Шахин Лакхан казва, че любимата ви газирана напитка е абсолютно вредна за мозъка ви. „Газираните напитки са едни от най-лошите храни за здравето на мозъка поради високата концентрация на прости захари, които увреждат кръвоносните съдове, захранващи мозъка“, казва той. „С течение на времето това лишава мозъка от горивото, от което се нуждае, за да функционира, което води до преждевременна деменция и инсулти. В крайна сметка захарта също причинява възпаление на мозъка, раздразнителност, лошо настроение и нарушения на съня.

„Дори диетичните газираните напитки имат отрицателни ефекти, тъй като безкалоричните добавки стресират мозъка и го карат да консумира повече калории и да жадува за истинска захар“, казва той.

Лекар: Хората, които ядат тези храни, изглеждат с 20 години по-стари

Маргарин

Друг доктор казва, че избягва маргарина, защото съдържа трансмазнини.

Често чуваме, че трансмазнините не са полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Същото важи и за съдовете на мозъка. Проучване от списание Neurology установи, че възрастните хора, които имат най-високи нива на елаидинова киселина (често срещан вид трансмазнини) в кръвта си, са по-склонни да развият деменция. По-добре се придържайте към зехтин и истинско краве масло.

Бира

Бирата се състои изцяло от празни калории без хранителна стойност. Алкохолът е невротоксин, който може да увреди както централната, така и периферната нервна система, дори ако се консумира в умерени количества.

Безкофеиново кафе

Ако сте фен на безкофеиновото кафе, Шон Калън, невролог ви препоръчва да пропуснете тази безкофеинова напитка, освен ако не сте сигурни, че процесът на декофеинизиране е без разтворители.

„Разтворителите, химикалите, използвани за премахване на кофеина от кафето, обикновено са токсични за хората“, каза той. „Много от тях са свързани с повишен риск от рак или неврологични увреждания, особено при големи или повтарящи се дози. Освен това е известно, че разтворители като метиленхлорид (разтворител, който обикновено се използва в процеса на декофеинизиране) преминават през плацентата, което означава, че бременните жени рискуват да изложат нероденото си дете на разтворителя.

Учени: Хората, които се отказват от тази вредна храна, живеят по-малко

Пържени картофки

Пържените картофи са една от основните храни, които неврологът д-р Педрам Наваб избягва. „Диета, която включва мазни храни като пържени картофи, може да увреди кръвоносните съдове, които захранват мозъка, причинявайки когнитивно увреждане“, каза той. „Това намалява целостта на кръвно-мозъчната бариера и води до увреждане на невроните на хипокампуса, част от мозъка, която е инструмент за ученето и паметта.“

И все пак, консумирайте всички любими храни и напитки, които могат да увредят здравето на мозъка в умерени количества, и когато е възможно, изберете по-здравословната им версия.

Източник: Huffpost

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес