Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои народни рецепти се препоръчват при болки в ушите

09 април 2024, 07:45 часа

Болките в ушите са много неприятно състояние, което затруднява нормалната жизнена дейност и нарушава спокойния сън. Най-често от това страдат децата, но не само... Особено през есента и зимата всеки е податлив на болки в ушите. Настинки, температурни колебания - всичко това допринася за влошаването на слуховия орган. Има обаче много домашни средства, за да се отървете от тази болка.

  1. Бебешко олио. Може да се закупи в козметични магазини и аптеки. Загрейте леко маслото, като внимавате да не е много горещо, и нанесете няколко капки върху болното ухо. Маслото перфектно овлажнява и облекчава болката в ушите.
  2. Използвайте чесъна като естествен антибиотик. Известно е, че е най-добрият му естествен заместител. Изстискайте сока от няколко скилидки чесън и капнете 3 капки в болните уши.
  3. Затоплете областта около ухото си с нагревателна подложка. Увийте го в тънка кърпа или калъфка и го използвайте като възглавница. След такъв добър сън ухото трябва да ви боли по-малко
  4. Джинджифилът, който рядко се среща в кухните, има противовъзпалително действие. Достатъчно е да капнете няколко капки прясно изцеден сок от джинджифил в ухото, за да намалите възпалението, развиващо се в ушите.
  5. Вкарайте топъл въздух в ухото си. Това може да стане например като запушите ухото с памуче, напоено с топла вода.
  6. Лукът има и силни противовъзпалителни свойства, но малко хора знаят за това. Нанесете топъл бульон от лук в ухото си с помощта на навлажнена салфетка или памучна топка. Като алтернатива, увийте шал или шал около ухото си и го оставете там поне 2 часа или дори цяла нощ. След това време определено ще забележите разликата
  7. Друг начин за облекчаване на неприятните болки в ушите е ментата, или по-скоро нейният сок или ментово масло, които можете да закупите както в магазините за лечебни билки, така и в аптеките.

Не забравяйте обаче, че болката в ушите не е нещо, което трябва да се приема леко, както при деца, така и при възрастни. Ако въпреки домашното лечение болката продължава, трябва да се консултирате с лекар. Ако се развие възпаление на средното ухо, домашните средства няма да са достатъчни и ще трябва да прибягвате до медикаменти и евентуално антибиотична терапия.

Източник: Клиника "Химки"

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес