Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ябълки при какви заболявания помагат?

11 март 2024, 09:29 часа

Ябълките са един от най-здравословните плодове - но това не е единственото им предимство. Те са достатъчни целогодишно, но въпреки ползите от тяхната консумация, необходимо е при включването им в диетата да ги подбирате според здравословното ви състояние и наличието на определени заболявания, според изданието The Health Site. За различни здравословни проблеми трябва да въведете определени сортове ябълки в диетата си.

Кои ябълки за кое заболяване помагат?

Ако нивото на киселинност е повишено, гастритът и язвата са постоянни спътници, тогава сладките плодове са правилният избор. Ако киселинността е ниска, колитът и заболяванията на жлъчния мехур се влошават от всякакви грешки в храненето, тогава е необходимо да се ядат сортове ябълки, отличаващи се с киселинност.

Лекар: Яжте ябълките така, за да са най-полезни за кръвта и имунитета

При разширени вени трябва да си приготвите компот от ябълки с каша и да пиете по една чаша, не гореща, сутрин и вечер.

За да запазите зъбния си емайл бял, трябва да ядете сладки и кисели сортове ябълки. Интересното е, че това също така е добра профилактика на настинки.

Нервната система ще се укрепи, ако редовно консумирате ябълкова инфузия. Нарежете пет плода с кората и попарете с вряща вода, увийте в хранително фолио и оставете да престои тридесет до четиридесет минути.

Ако имате кашлица, трябва да вземете ябълки, мед и лук в равни количества. Смелете лука и ябълките в блендер, добавите мед и разбъркайте - яжте по лъжица между храненията.

За да се отървете от наднорменото тегло, здравният портал препоръчва включването на ябълкови дни в диетата - в пет до седем хранения трябва да изядете един килограм пресни ябълки.

За намаляване на умората на очите е добре върху тях да се поставят топли пасирани сварени ябълки.

Ако имате проблеми с червата, трябва да ядете една или две обелени ябълки всяка сутрин, половин час преди хранене, и яжте печени плодове вместо обяд и вечеря.

При диагностицира анемия, яденето на няколко ябълки през деня трябва да стане правило, тъй като те съдържат висока концентрация на желязо.

За да премахнете брадавици, трябва да използвате кисели ябълки. Изданието препоръчва прилагането на прясно нарязан плод върху брадавицата пет до седем пъти на ден.

Ябълките от сорта Антоновка са полезни при стомашни проблеми и неразположения. За целта е необходимо да се консумират редовно първите няколко дни в периода на неразположение или обостряне, по две супени лъжици до шест пъти на ден вместо храна ( за целта е необходимо предварително да ги обелите и настържете на пластмасово ренде), а след това до шест дни подред сутрин половин час преди закуска и един час преди лягане да консумирате същото количество ежедневно.

Колко ябълки на ден са полезни за сърцето и стомаха?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес