Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато носът ви не може да диша: типични признаци на синузит

16 юли 2024, 12:44 часа

Ако хремата ви е придружена от болка и не изчезва за няколко седмици, може да се наложи лечение на хроничен синузит.

В черепа ни има седем въздухоносни джоба. Това са синусите: сдвоените фронтални синуси, максиларните синуси (в областта на скулите), решетъчните синуси (между очите) и несдвоените клиновидни синуси (зад носа). Те олекотяват тежестта на костите и предполагаемо предпазват от травми на главата. Всеки от синусите е облицован с тънка лигавица, която обикновено отделя малък секрет. Ако в "джоба" попаднат алергени, вируси или бактерии, слузта се сгъстява и блокира нормалния поток на секрет в носния ход. Така започва синузитът - възпаление на синусите.

Пушачите са изложени на висок риск от получаване на това заболяване поради дразненето на лигавицата от тютюневия дим. Често страдат от алергии, особено ако алергията е постоянна, а не сезонна. Неизлекуван вирус, който сте преживели на крак, или изкривена носна преграда също могат да се свържат с възпаление на синусите.

Те са основният виновник за появата на синузит

Ето типичните симптоми на синузит, който понякога се придружава от висока температура:

-    Запушване на носа. Поради факта, че възпалената лигавица набъбва, дишането става по-трудно, а миризмите и вкусовете изглеждат неразличими.

-    Хрема. Носният секрет може да бъде прозрачен, зелен или жълт, в зависимост от причинителя на заболяването и занемаряването на процеса.

-    Лицево или главоболие. Подуването на синусите предизвиква усещане за натиск и напрежение в лицето, а болката може да се усеща в горната челюст, моста на носа или зад очите, като се разпространява към цялата глава.

-    Треска в гърлото и кашлица. Слузта или гнойта се стичат по задната част на гърлото, дразнят гърлото и Ви карат да кашляте, особено след сън.

Обикновено тези симптоми вървят заедно с респираторно заболяване или настинка и отминават сами за 10 дни. Това се нарича остър синузит. Ако процесът се проточи с месеци, лекарите поставят "хроничен синузит" или уточняват диагнозата по името на засегнатия синус: фронтит, максиларен синузит, етмоидит или сфеноидит.

Кои билки са най-добри за синузит?

За поставяне на диагноза синузит обикновено са достатъчни интервю и преглед. Лекарят потупва и леко натиска синусите, оценява възпалението в носа, ушите и гърлото. В случаи на хронифициране може да се назначи рентгеново изследване, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. Тези изследвания ще покажат дали има усложнения: пълно запушване или полипи - разраствания на лигавицата, които се появяват в отговор на продължително възпаление.

В повечето случаи синузитът се лекува лесно и успешно. Ако инфекцията е бактериална, лекарят предписва курс на лечение с антибиотици. Ако е вирусна - може да препоръча симптоматична терапия: капки и промивки за нос, овлажняване на въздуха, пиене на много вода, обезболяване. Много по-рядко може да се наложи пункция за оттичане на натрупаната слуз или хирургична интервенция за механично почистване на синуса, отстраняване на полипи или корекция на носната преграда.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес