Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога лещата е вредна?

19 март 2021, 16:02 часа

Лещата е неизменна част от диетичното хранене. Тя е богата на протеини, които се усвояват от организма много по-добре от тези, които са с животински произход.  Лещата съдържа витамини от група В, А, РР, Е, бета-каротин, манган, цинк, йод, мед, кобалт, хром, бор, сяра, селен, фосфор, магнезий, калий, желязо и други ценни микроелементи. Също така тя е богата на нишесте, естествена захар, ненаситени мастни киселини (омега-3, омега-6) и растителни фибри.

Ползи от лещата

Консумацията на това бобово растение има положителен ефект върху храносмилането и е идеалното средство за профилактика на рак на червата.

Лещата е отличен източник на аминокиселини, които помагат на тялото да произвежда серотонин, което означава, че тя влияе добре и на нервната система.

Яденето на леща помага да се намалят нивата на холестерола в кръвта, да се повишат нивата на хемоглобина, да се нормализира функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, и да се регулират скоковете на налягането.

За тези, които искат да отслабват, тази храна е идеалният източник на протеини, гарантиращ дългосрочно засищане.

Лещата притежава удивителното свойство да не абсорбира нитрати и токсични елементи от почвата. Следователно тази култура се счита за екологично чист продукт и се препоръчва като част от менюто на малки деца.

През пролетта, когато тялото изпитва остър недостиг на витамини, покълнала леща, която е богата на витамин С, е отлично средство за засилване на имунитета в борбата му с вируси и бактерии.

Съдържащите се в лещата изофлавони помагат на тялото да потисне раковите клетки. И тъй като тези вещества не се разрушават при високи температури, те се запазват дори и след топлинната обработка на лещата.

Заради съдържанието на леки въглехидрати, които не водят до повишаване на нивата на кръвната захар, лещата е незаменима храна за диабетици.

Вреди от лещата

Но наред с всички тези полезни свойства, лещата може да бъде и вредна. Като бобово растение тя може да причини подуване на корема и чревен дискомфорт. Ето защо, ако се оплаквате от чувствителна стомашно-чревна система или имате хронични заболявания на стомаха и червата, е по-добре да бъдете внимателни с лещата.

Тъй като тя е трудно смилаема, добре е да се избягва от хора с подагра.

Високото съдържание на фитин в лещата може да провокира спад в усвояването на хранителни вещества, по-специално на калций и желязо. Ако тялото ви страда от дефицит на витамини и минерали, по-добре не прекалявайте с лещата.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес