Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога късната вечеря води до напълняване?

28 октомври 2024, 12:06 часа

Диетологът д-р Анастасия Атюнина споделя в какъв случай късната вечеря може да увеличи риска от напълняване. 

Късна вечеря - кога води до напълняване?

„Вечерното преяждане е опасно хоби. Тихо се превръща в силна зависимост. Храната се превръща в награда, в успокоение, постепенно контролът върху изяденото количество се губи. Ако през деня не е имало нормално хранене, а вечерта човек е ял твърде много, тогава рискът от наддаване на тегло се увеличава. Вечерните калории ще се отложат като мазнини не защото са вечерни калории, а защото са единствените: тялото, което цял ден е в калориен дефицит, складира всичко, което му предлагате вечер, запасявайки се за пореден калориен дефицит“, обяснява лекарят.

Обилното хранене преди лягане може значително да влоши качеството на съня ви. Най-добре е да разделите храната си на три основни хранения и две-три междинни хранения.

Може ли да се яде хляб на вечеря? 

„Също така не трябва да лягате след хранене: хоризонталното положение увеличава риска от връщане на съдържанието на стомаха в хранопровода. Може да се появят неприятни симптоми, например киселини или оригване с кисел вкус“, споделя още д-р Атюнина.

Самата късна вечеря, независимо от избраната храна, причинява няколко метаболитни промени, включително намален разход на енергия, нарушен глюкозен толеранс и промени в циркадните ритми на кортизола, хормона на растежа и мелатонина. Тя също така променя активността на вегетативната нервна система през нощта, засягайки инсулиновата чувствителност в периферните тъкани като черния дроб, мускулите и мастната тъкан и производството на инсулин от панкреаса. Има доказателства, че късното хранене води до промени в кръвното налягане, телесната температура, показателите за възпаление и плазмените протеини, чревната микробиота, кожата и други органи.

Дори еднократно късно хранене и пропускане на закуска повишават съответно постпрандиалната гликемия (нивата на кръвната захар след хранене) и имат неблагоприятен ефект върху гликемичния контрол през целия ден. Всичко това има неблагоприятни ефекти върху постпрандиалния гликемичен контрол, особено от периода от лягане до ранна сутрин. Този режим също повишава 24-часовите нива на глюкоза.

Храненето след 20:00 може да се нарече нощно хранене. То може да увеличи риска от затлъстяване, независимо от времето и продължителността на съня. Късното хранене също влияе върху последващото хранително поведение, модела на калориен прием през следващия ден, което води до по-лоши хранителни навици и цялостно здравословно поведение, по-висок прием на калории, по-честа консумация на бързо хранене, по-малко консумация на плодове и зеленчуци, по-висока консумация на газирани напитки, кофеин и алкохол. Проучване на възрастни на средна възраст установи, че хората, които ядат късно, имат по-висок индекс на телесна маса (ИТМ), процент телесни мазнини и обиколка на талията, отколкото тези, които ядат рано, казва още специалистът.

Лекар: Всеки ден вечеряйте по това време за бърз метаболизъм и здрав сън

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес