Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да се ядат ягоди - сутрин или вечер

11 юли 2024, 13:13 часа

Сезонът на зрелите, сладки и натурални ягоди е в разгара си. Този плод е изключително здравословен: съдържа много витамини, минерали, полифеноли и фолиева киселина.

Но кога трябва да ядете ягоди, за да получите най-много ползи от тях? На този въпрос отговоря Владимир Логинов, кандидат на медицинските науки, гастроентеролог от Русия.

Хапчето, което пази ягодите от всички болести

В 100 грама от тези плодове има:

  • калории - 33;
  • белтъчини - 0,8 грама;
  • мазнини - 0,4 грама;
  • въглехидрати - 7,5 грама.

Кога е най-добре да се ядат ягоди?

"Като цяло ягодите могат безопасно да се ядат по всяко време на деня без вреда за здравето. Въпреки това си струва да се вземат предвид някои характеристики на продукта", споделя лекарят.

Ако ядете ягоди на закуска, плодът ще ви зареди със сила за енергичен старт на деня. Ягодите съдържа много витамин С, който ще помогне за укрепване на имунната ви система.

Плодът е идеален и за вечеря. Тази вечеря ще бъде лека и нискокалорична. В допълнение, ягодите съдържат много диетични фибри, които ще помогнат за комфортно храносмилане.

Кой не трябва да яде ягоди?

Дори и най-здравословните продукти имат своите противопоказания. На първо място, важно е да запомните, че плодовете могат да разрушат зъбния емайл и да увеличат риска от кариес.

Хората със стомашно-чревни заболявания трябва да избягват ягодите. Факт е, че киселините в ягодите, когато са в контакт със стомашната лигавица, могат да увеличат дразненето. Поради това съществува риск от обостряне на гастрит, гастродуоденит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Ягодите могат да бъдат опасни и за хора, склонни към алергии. Но дори и напълно здравите хора не трябва да ядат ягоди в твърде големи количества. Оптималната порция е 150-200 грама на ден.

Друга често срещана грешка е консумацията на не добре измити ягоди. Между другото, трябва да ги измиете непосредствено преди употреба, в противен случай продуктът бързо ще се влоши. И не ги накисвайте: деликатната кожа на ягодите може да се повреди.

Можете да съхранявате ягодите за 2-3 дни, след което плодът започва да гние и плесенясва. Добре е ягодите предварително да се накиснат в студена вода. Към нея може да се добави и малко сода, която елиминира патогените. След това е задължително плодовете да се изплакнат внимателно под течаща вода.

Кой трябва да яде ягоди?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консулацита със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес