Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое вино е по-полезно - бяло или червено

05 януари 2024, 16:30 часа

Бялото или червеното вино е по-полезно? Отговор на този въпрос дава д-р Деби Пепиптейн.

“Проучванията показват, че хората, които предпочитат червено вино, всъщност имат по-добри нива на холестерол, такова вино предотвратява усложнения при диабет и т.н., а пиещите бяло вино показват по-добър контрол на кръвната захар”, казва експертът.

“Експертите се опитаха да разберат кое вино е по-здравословно, червеното или бялото, като сравниха данни от базата данни на Министерството на земеделието на Съединените щати. Цифрите са сравнени на базата на чаша вино от приблизително 150 ml”, казва д-р Пепиптейн.

Учени: Не виното, а този алкохол сваля холестерола

“Чаша червено вино съдържа 125 калории, бяло вино - 121, а въглехидратите и калцият са в същите количества. По този начин не може да се каже, че като цяло червеното вино е по-добро от бялото или обратното. Много зависи от конкретния вид вино. Очевидно много сладкото пенливо вино и напълно без захар имат различни ефекти върху човешкото тяло”, допълва специалистът.

Най-здравословното вино

Според Деби Петитпейн, регистриран диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика, най-здравословното вино е сухото бяло вино или всяко вино, което съдържа по-малко захар и алкохол.

Десертните вина съдържат много захар, други имат остатъчна захар или естествена захар, останала от ферментацията на гроздето. Друг ключов фактор, на който трябва да обърнете внимание, е процентът алкохол - друг източник на концентрирани калории.

Мястото на отглеждане на гроздето е от решаващо значение - в по-топлите райони вегетационният период продължава по-дълго, така че гроздето е по-зряло преди брането му. Това води до вино с по-високо съдържание на захар и алкохол. Затова според диетолога трябва да избирате вино от грозде, отгледано в по-хладен климат, защото съдържа по-малко захар и алкохол.

Колко вино е добре да пиете на ден

Лекарят споделя, че американските диетолози препоръчват не повече от две чаши на ден за мъжете и не повече от една на ден за жените. Това означава стандартна чаша от 150 мл с 12% алкохолно съдържание.

Ако имате нужда от по-голямо количество, разредете го с газирана вода, съветва диетологът.

„Добавянето на газирана вода или дори газирана ароматизирана вода, е начин да намалите консумацията на алкохол и калории“, казва експертът.

Още: Ако откажете виното, с тялото ви ще се случи това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес