Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киселото зеле може да е много ОПАСНО за тези хора

11 ноември 2021, 20:36 часа

Киселото зеле се нарежда сред основните продукти в българската кулинария през студените месеци от годината. С него можем да си приготвим наистина вкусни ястия и салати. Ползите от консумацията му са редица и неслучайно специалистите ни съветват редовно да го консумираме. Има обаче хора, на които тази ферментирала храна може да навреди.

Ето кои хора трябва много да внимават с похапването на кисело зеле:

• Кърмещи жени;

Да, кърмачките не е препоръчително да ядат кисело зеле и сега ще разберете защо това е така. Възможно е от ферментиралия продукт да попаднат бактерии в кърмата, а от там и в пеленачето. Неговата храносмилателна система е още твърде крехка и няма да му е лесно да се справи с тях, както възрастните хора. Твърде вероятно е, ако кърмещите майки консумират кисело зеле, това да доведе до още по-сериозни и болезнени колики.

• Хора с високо кръвно налягане;

При приготвянето на киселото зеле се използва солидно количество сол, която всъщност запазва продукта годен за консумация. Солта обаче има способността да увеличава кръвното налягане и затова ферментиралата храна не се препоръчва на хора, чиито нива са над нормата.

Ако киселото зеле в бидона е твърде солено, добавете този зеленчук и въпросът е решен

Ако все пак не успявате да се въздържите от консумация на кисело зеле, най-добре би било за здравето ви да накисвате листата предварително във вода, както и да сведете до минимум количеството сол в останалите храни.

• Хора, които имат камъни в бъбреците;

Още една група хора, на които не се препоръчва да похапват кисело зеле. Много е вероятно консумацията на зеленчука да предизвика появата на подувания и оттоци. Задържането на вода пък води до натоварване на бъбреците.

• Хора, които имат проблеми с червата.

Много внимавайте с консумацията на кисело зеле, ако често се оплаквате от подуване и болки в стомаха, придружени с газове.

Ако ви направи впечатление, че след похапване на зелето, изпитвате болка и дискомфорт, най-добре е да сведете до минимум консумацията му.

Бъдете много внимателни, когато става въпрос за кисело зеле. То наистина е много полезно, но все пак има хора, които е добре да се въздържат от консумация, ако не искат още повече да навредят на здравето си!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес