Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ви очаква, ако ядете по 1 лъжичка куркума на ден

03 ноември 2021, 12:37 часа

Куркумата е една от онези магически подправки, с които природата ни е дарила. Нейните ползи са неподозирани и колкото по-скоро разберете за тях, толкова по-добре.

Ориенталският вкус на подправката ни кара да я включваме в направата на множество ястия. Тя е наистина ароматна и придава изтънченост на всяко едно блюдо. Разбира се, освен използвана в кулинарията, куркумата успява да ни избави и от куп неразположения.

В статията днес ще ви разкажем до какво може да доведе редовната консумация на тази подправка.

Ако ядете по 1 лъжичка куркума всеки ден, ще станете свидетели на това:

• Паметта ви ще се подобри;

Да, куркумата способства снабдяването на кислород на мозъка, което автоматично води до подобряване на паметта. Разбира се, ако няколко дни приемате по 1 лъжица от ориенталската подправка, няма да усетите никаква разлика. За да се възползвате на макс от ползите на куркумата, трябва да я приемате редовно, в продължение на месеци.

• Ще изглеждате по-млади;

Добрата новина е, че тази подправка действа в дълбочина на кожните клетки и доказано забавя стареенето на кожата. Освен това е известна и със своя антибактериален ефект и съумява да ни предпази от акне.

Вече редовно си правя чай от куркума! По-енергизиращо от кафе и много по-здравословно

• Действа като обезболяващо;

Ако усещате хронична болка, то куркуминът, който се съдържа в подправката, ще намали дискомфорта.

• Намалява риска от диабет;

Още едно полезно свойство на подправката, което в никакъв случай не бива да подценяваме. Отново куркуминът е „виновник” за намаляване нивото на кръвната захар и подобряване на метаболизма.

• Намалява риска от ревматоиден артрит.

Поредното положително въздействие на подправката. Заради противовъзпалителното си свойство куркумата действа на всички нива в тялото. Ако редовно я консумирате, вие намалявате риска от заболяване на ставите и се предпазвате от артрит.

Можете да я добавяте към чаша мляко и да подправите с лъжичка мед или да я добавите към чаша с вода. Вкусът й не е неприятен, така че много скоро ще свикнете с него. Приемайте куркума всеки ден и бъдете здрави!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес