Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво увеличава риска от инфаркт при висок стрес?

13 юли 2024, 18:11 часа

Високият стрес все повече се признава за значителен рисков фактор за сърдечен удар, допринасяйки за сложното взаимодействие на физиологични и поведенчески фактори, които повишават сърдечносъдовия риск. Разбирането на механизмите, чрез които стресът влияе върху здравето на сърцето, е от решаващо значение за ефективните стратегии за превенция и управление.

Един от основните начини, по които стресът допринася за риска от инфаркт, е чрез въздействието му върху сърдечносъдовата система. Когато човек изпитва стрес, тялото започва реакция на "борба или бягство", като освобождава хормони като адреналин и кортизол. Тези хормони увеличават сърдечния ритъм, повишават кръвното налягане и увеличават наличието на глюкоза и мазнини в кръвта. Макар че тази реакция е от съществено значение за справяне с остри предизвикателства, хроничният стрес може да доведе до продължително повишаване на тези физиологични параметри, като натоварва прекомерно сърцето и кръвоносните съдове.

Ако имате тези 3 симптома - значи сте подложени на силен хроничен стрес

Освен това стресът често е придружен от нездравословни начини на справяне с него, като преяждане, пушене, прекомерна консумация на алкохол и липса на физическа активност. Тези поведения не само засилват сърдечносъдовите рискови фактори като затлъстяване, висок холестерол и хипертония, но и пряко допринасят за образуването на артериални плаки и стесняването на кръвоносните съдове, което може да завърши с инфаркт.

Освен преките физиологични ефекти хроничният стрес може да наруши режима на съня и да допринесе за безсъние. Нарушенията на съня, от своя страна, са свързани с повишено възпаление, инсулинова резистентност и дисрегулация на автономната нервна система - всички те са свързани с развитието на сърдечносъдови заболявания.

Психосоциалните фактори допълнително утежняват връзката между стреса и риска от сърдечен удар. Хората, подложени на хроничен стрес, често изпитват засилени емоционални реакции, като гняв, тревожност и депресия. Тези емоции могат да предизвикат физиологични промени, които увеличават съсирването на кръвта, свиват кръвоносните съдове и повишават кръвното налягане - всичко това с течение на времето е вредно за здравето на сърцето.

Освен това стресът може да повлияе на спазването на медицинските препоръки и плановете за лечение. Стресираните хора може да са по-малко склонни да спазват здравословен хранителен режим, да приемат редовно предписаните им лекарства или да посещават медицински прегледи, което допълнително увеличава податливостта им към сърдечни пристъпи.

Защо огладняваме толкова много, когато сме под стрес

Важно е да се отбележи, че някои групи от населението може да са по-уязвими към въздействието на стреса върху здравето на сърцето. Например по-възрастните хора, тези с фамилна обремененост за сърдечни заболявания и хората с вече съществуващи сърдечносъдови заболявания могат да бъдат по-чувствителни към физиологичните промени, предизвикани от стреса.

Преодоляването на стреса като рисков фактор за сърдечен удар изисква многостранен подход. Ефективните техники за справяне със стреса, като медитация на съзнанието, йога, редовна физическа активност и консултации, могат да помогнат за намаляване на въздействието на стреса върху сърдечносъдовото здраве. Промените в начина на живот, включително поддържане на балансирана диета, избягване на тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол и осигуряване на достатъчно количество сън, също са от решаващо значение за намаляване на общия сърдечносъдов риск.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес