Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете сок от нар

23 февруари 2024, 17:07 часа

От древни времена сокът от нар се използва като подмладяващо средство. В много страни напитката се нарича еликсир на младостта и здравето, а самият плод се препоръчва да се яде възможно най-често. Сред основните ефекти, приписвани на семената от нар и сока от него, са от борбата с различни видове анемия до борбата с рака на простатата и други органи при мъжете и жените. Руският нефролог д-р Олга Бердникова разкри дали това наистина е така.

Как сокът от нар влияе на тялото? 

“Разбира се, всеки знае за полезността на антиоксидантите в процеса на стареене (процесът на забавяне на стареенето), но не много знаят, че сокът от нар и нарът имат уникални свойства във връзка с борбата с рака. На първо място, в онкологията са изследвани свойствата на сока от нар по отношение на тумори на гърдата, простатата и червата. Елаговата киселина, която се съдържа в сока от нар, предотвратява деленето на раковите клетки в тялото, предизвиквайки в него явление като апоптоза (естествена смърт на туморни клетки)”, казва лекарят.

Лекар: Хората с тези 4 заболявания задължително трябва да ядат нар

Нарът и сокът от нар съдържат вещество, наречено уролитин А. Това е естествено вещество, което въздейства на енергийните станции на клетката – митохондриите. Стимулира се образуването на енергия и обновяването на клетките, тяхната активна работа, благодарение на което се реализира изразен противостареещ ефект.

“Във всичко обаче трябва да има умереност: не прекалявайте! Не трябва да пиете чаша сок от този плод на ден - такова количество напитка няма да бъде от полза. Той съдържа съдържа танини в големи количества и това може да доведе до дискомфорт, киселини и оригване и дори запек . Ето защо, за да подобрите здравето си, започнете с разреден сок (1/2 чаша вода към 1/2 сок). Не трябва да пиете концентрирана напитка, особено всеки ден. Най-здравословният вариант е директно пресованият сок”, специалистът.

Нефрологът уточнява, че напитката има мощен ефект върху кръвоносните съдове, по-специално може да намали кръвното налягане . Затова разреденият сок от нар се препоръчва на хора с високо кръвно налягане.

По отношение на ползите от този плод при анемия, експертът споделя, че те са силно преувеличени - нарът съдържа желязо, но на 100 гр продукт има не повече от 0,7 мг , което е много малко за набавяне на дневната нужда. 

“За да си набавите нужните 20-30 мг от елемента са ви необходими около 3-4 кг нарове. Много по-ефективно е да си набавите микроелемента чрез консумация на месо и карантии. Но същевременно с това сокът от този плод помага за усвояването на желязото, тъй като съдържа аскорбинова киселина. Затова е полезно да пиете сок след хранене, особено ако сте консумирали белтъчна или месна храна”, пояснява специалистът.

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако 2 седмици пиете по чаша сок от нар всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес