Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете 1 чаша доматен сок

18 декември 2022, 18:12 часа

Учени от Центъра по хранене и биотехнологии в Русия направиха интересни разкрития за доматения сок. Съдържанието на полезни хранителни вещества в него може да надвишава това в пресните домати.

Кое е по-здравословно - домати, прясно изцедени сокове от домати или консервиран доматен сок?

Учените стигат до извода, че дори промишлените доматени сокове могат да се считат за много полезни за човешкото здраве.

Те препоръчват консумацията на 1 чаша доматен сок дневно за забавяне на стареенето и предпазване от онкологични заболявания. 

Лекар: Откажете се от ябълките и доматите, ако страдате от това заболяване

Тази напитка е шампион по отношение на съдържанието на пектини - разтворими диетични фибри, употребата на които е важно условие за предотвратяване на чревни тумори.

„По съдържание на пектин консервираният сок не отстъпва на пресния сок, а по отношение на общото съдържание на диетични фибри дори може да го надмине. Една чаша доматен сок съдържа около 12% от дневната човешка нужда от пектин и около 8% от необходимата дневна доза диетични фибри“, посочват експертите.

Освен това в доматения сок е отчетено наличието на повече от 30 полезни хранителни вещества, включително витамини С и Е, провитамин А, каротеноиди, антиоксиданти, както и минералите калий, магнезий, фосфор и желязо. 

Лекар: Това е единственият зеленчук, който е по-добре да ядете консервиран

Чрез консумацията на една чаша доматен сок се покрива дневната норма на антиоксиданта ликопен, почти 20% от дозата от провитамин А и витамин Е, около 10% от дневната нужда на организма от витамин С.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес