Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по половин чаша кефир преди лягане?

13 юли 2024, 12:13 часа

Кефирът е един от най-полезните млечни продукти. Според сомнолога Ирина Курочкина, малко количество ферментирала млечна напитка подобрява съня.

Ако искате да живеете до 100 години, пийте тази чудотворна напитка всеки ден

Ползи от пиенето на кефир преди лягане 

Кефирът има редица полезни свойства: намалява количеството на мастните отлагания в черния дроб, подобрява храносмилането и нормализира нивата на кръвната захар. Експертът подчерта, че кефирът рядко предизвиква хранителни алергии.

Напитката съдържа хормона серотонин, който влияе на настроението на човека и намалява нивата на стрес. д-р Ирина Курочкина също подчертава способността на микроорганизмите, които са част от съства на кефира, да произвеждат мелатонин, който е необходим за качествен сън.

„Лактобацилите, съдържащи се в кефира, намаляват нивата на кортизола, а самият той (кефирът) е източник на бионаличен калций, който подобрява съня“, обяснява експертът.

Половин чаша кефир, изпит преди лягане, поддържа психическата стабилност и ще предотврати лошото настроение, казва сомнологът.

Други ползи от кефира

Кефирът съдържа голям брой пробиотици, съединения и хранителни вещества, като биотин и фолиева киселина, които помагат за възстановяване на имунитета.

По този начин една пробиотична култура, присъстваща само в кефира, Lactobacillus Kefiri, е способна, както показват изследванията, да защити тялото от опасни бактерии, включително салмонела и Е. coli . Тази бактериална култура, заедно с много други, помага за модулиране на имунитета и инхибиране на растежа на вредни микроорганизми.

Кефирът съдържа друго уникално съединение, неразтворимият полизахарид кефиран, който проявява антимикробни свойства, които могат да предпазят от гъбички.

Освен това напитката помага за намаляване на оксидативния стрес, холестерола и кръвното налягане. Бактериалните популации, присъстващи в тази напитка, имат положителен ефект върху редица показатели за метаболитен синдром.

Кефирът от пълномаслено мляко е добър източник на калций, витамин К и други минерали, поддържащи костите. Също толкова важен е фактът, че съдържа биоактивни съединения, които помагат за усвояването на калция и блокират дегенерацията на костите.

Витамин K2 св състава на тази напитка е от съществено значение за подобряване на усвояването на калций и увеличаване на плътността и здравината на костите. Пробиотиците в напитката също стимулират усвояването на хранителните вещества. Като цяло млечните продукти съдържат най-много хранителни вещества за изграждане на костите, включително фосфор, калций, магнезий, витамин D и витамин K2.

Кисело мляко или кефир: кое е по-здравословно и как да изберем?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес