Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво сгъстява кръвта и защо е опасно това състояние?

22 юли 2024, 08:20 часа

Кръвта играе важна роля във функционирането на имунната система, тъй като съдържа имунни клетки и ги доставя до мястото на инфекцията, а също така участва в терморегулацията, като спомага за поддържането на стабилна телесна температура. За да изпълнява всички тези функции, кръвта трябва да има определен вискозитет.

Ако обемът на течната част на кръвта - плазмата - намалява спрямо клетъчната част, тогава може да се развие тромбоза в малките съдове. Заради това се нарушава кръвоснабдяването на органите и тъканите, сърцето трябва да полага повече усилия, за да изпомпва кръвта през главните съдове и в резултат на това всички системи на тялото работят по-малко ефективно.

Кои са задължителните симптоми, ако имате гъста кръв?

Гъстата кръв е животозастрашаваща

Хемоконцентрацията се счита за животозастрашаваща, когато хематокритът се повиши с 10% или повече от горната граница на нормата. Такова нарушение може да се наблюдава при остра загуба на течност: при изгаряне, неконтролируемо повръщане, обилна диария (например при холера), полиурия (например при безвкусен диабет).

Има характерни симптоми

Ако вискозитетът на кръвта се увеличи, човек може да изпита:

·       чести главоболия,

·       световъртеж,

·       повишена умора,

·       задух,

·       изтръпване и изтръпване на ръцете и краката.

Могат да се появят и по-сериозни симптоми:

·       повишено кръвно налягане,

·       зрително увреждане.

Кои продукти могат да доведат до сгъстяване на кръвта

Най-честата причина, поради която кръвта става твърде вискозна, е дехидратацията. Ако човек пие малко течност, обемът на плазмата намалява и концентрацията на кръвни клетки в нея се увеличава. Това повишава вискозитета на кръвта и затруднява циркулацията ѝ. Ето защо възрастен трябва да пие най-малко 1,5 литра чиста вода на ден.

Какви са опасностите от дехидратация?

Дехидратацията и повишеният вискозитет на кръвта могат да доведат не само до лошо здраве, но и до опасни усложнения.

·       Рискът от образуване на кръвни съсиреци и запушване на кръвоносните съдове се увеличава.

·       Може да се развие кислороден глад на тъканите.

·       Функционирането на всички органи се влошава, особено на сърцето и мозъка, тъй като те са най-чувствителни към недостиг на кислород.

Ако се появят неспецифични симптоми - системно главоболие и световъртеж, задух, повишена умора - важно е незабавно да се консултирате с лекар и да се подложите на преглед.

За да не се сгъсти кръвта

За здрави хора, за поддържане на нормални реологични свойства на кръвта, се препоръчва да пиете поне 1,5–2 литра вода на ден, намалете приема на наситени мазнини и захар, яжте повече плодове, зеленчуци и храни, богати на омега-3 мастни киселини. Също така е необходимо да спортувате поне 30 минути на ден. Това спомага за поддържането на нормални нива на кръвната захар и качеството на съдовата стена.

В този случай лекарят може да предпише лекарства : антитромботични лекарства, антикоагуланти за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци, статини за нормализиране на нивата на холестерола и триглицеридите.

Също така е важно да се следи хода на хроничните заболявания - диабет, артериална хипертония, атеросклероза - и да се коригират в съответствие с медицинските предписания, дори ако не причиняват дискомфорт и протичат с леки симптоми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес