Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако ядете мухлясал хляб

22 май 2024, 06:28 часа

Ако вашето семейство редовно консумира хляб, то със сигурност сте виждали петна мухъл по хляба си. Този бял или зелен мъх е неприятна гледка и ясна индикация, че хлябът ви е за хвърляне. Но какво се случва, ако ядете мухлясал хляб - опасно ли е? Ето какво казват експертите по безопасност на храните.

Какво е плесен?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията мухълът е „гъбичен растеж, който се образува и разпространява върху различни видове влажна или разлагаща се органична материя“. Оказва се, че мухълът е навсякъде и невинаги е лош. Синьото сирене е синьо благодарение на мухъла, но мухъл има и в хляба.

Още: Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

„Спорите са навсякъде и могат да бъдат въведени в хляба на всеки етап от неговата обработка. Всъщност ние умишлено въвеждаме дрожди (микроскопични гъбички) в хляба заради способността им да втасват хляба, подобрявайки текстурата и добавяйки вкус в резултат на процеса на размножаване на дрождите “ казва Никол Гарисън, диетолог и специалист по микология.

Защо мухълът расте по хляба?

„Хлябът плесенясва в резултат на наличието на гъбички. Когато гъбичките узреят, те ще произведат спори - това е начинът, по който гъбичките ще разпространят своя генетичен материал. Нещо подобно на глухарчето, което разпространява семената си във въздуха, така че да може да се възпроизвежда другаде. Спорите на плесените се задържат, когато има влага и източник на храна.“, казва Гарисън.

Още: Търговците се обявиха срещу тавана на надценката на хляба

Какво се случва, ако ядете мухлясал хляб?

Що се отнася до хляба, повърхностната плесен не е просто грозна и неприятна, а потенциално опасна. Мухълът може да предизвика респираторни проблеми като астма и алергични реакции, чиято тежест ще варира в зависимост от чувствителността на индивида.

Трудно е да се каже със сигурност колко опасен може да бъде за здравето ви един мухлясал хляб. Без тестване на пробата в лаборатория, не можете да сте сигурни, че конкретен щам на плесен ще произведе или няма да произведе микотоксини, които да се окажат фатални. Но най-добре е да играете на сигурно и да не ядете хляб с плесен.

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес