Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не трябва да ядат диабетиците в жегите?

24 юли 2024, 18:54 часа

Всички очакваме с нетърпение лятото, когато се радваме на слънчевите лъчи. Ако имате диабет, може да ви е по-трудно да управлявате нивата на кръвната си захар в горещо време. Излагането на слънце за дълъг период може да повлияе на диабета ви, тъй като не сте много активни, което повишава нивата на кръвната захар над обикновено.

От друга страна, ако приемате инсулин, той може да се абсорбира по-бързо при топло време, което увеличава риска от хипогликемия.
Едно от нещата, които са най-важни за диабетиците при всяко време, е храната, която приемат. Особено внимателни трябва да са през летните жеги.

Ето най-вредните храни, които трябва да избягват хората с диабет.

1. Обработени меса
Обработените меса (бекон, шунка, салам) съдържат много вредни химикали, които не присъства в прясното месо. Те се свързват с болести като рак, сърдечни заболявания и много други.
Заменете преработените меса с по-леки, пресни меса като пилешко, пуешко, риба тон или твърдо сварени яйца.

Ако ядете тези храни, винаги ще ви бъде ХЛАДНО в горещините

2. Пълномаслени млечни продукти
Пълномаслените млечни продукти съдържат предимно наситени мазнини („лошите“ мазнини), които увеличават риска от сърдечни заболявания. Освен това, тъй като храните с по-високо съдържание на мазнини естествено съдържат повече калории, пълномаслените млечни продукти могат да допринесат за повишен риск от затлъстяване.

Заменете пълномаслените млечни продукти с нискомаслени или обезмаслени млечни продукти и “немлечни” млека (бадемово или соево мляко). Когато избирате продукти с ниско съдържание на мазнини, винаги внимавайте за други нездравословни съставки, които може да са добавени, за да заменят мазнините, като захар или наситени мазнини.

3. Пакетирани закуски и тестени изделия
Повечето опаковани сладкиши, бисквитки и торти, са направени с рафинирана захар, рафинирано пшенично брашно и нездравословни мазнини (с високо съдържание на трансмазнини). Те съдържат също редица химически съставки, включително консерванти, оцветители и овкусители. Освен това, въглехидратите в преработените храни обикновено са рафинирани, „прости“ въглехидрати, които причиняват бързи скокове в нивата на кръвната захар и инсулина.
Заменете пакетираните закуски и тестените изделия с хумус и зеленчуци, шепа бадеми или резенчета ябълка, покрити с ядково масло.

4. “Бели” въглехидрати
Въглехидратите в белия хляб, ориза и тестените изделия практически нямат никаква хранителна стойност. Те могат също да причинят покачване  на кръвната захар и наддаване на тегло, както и на „лошия“ холестерол.
Заменете белите въглехидрати с пълнозърнести въглехидрати като кафяв ориз, киноа и пълнозърнести тестени изделия и хляб.

5. Подсладени зърнени закуски
Зърнените закуски са едни от най-често консумираните преработени храни с високо съдържание на добавени захари. Всъщност повечето от тях посочват захарта като втора или трета съставка. Започването на деня със зърнена закуска с високо съдържание на захар ще повиши кръвната ви захар и нивата на инсулин. Прекомерната консумация на захар също може да увеличи риска от затлъстяване, както и от сърдечни заболявания и рак.
Заменете подсладените зърнени закуски с овесени ядки, домашно приготвени мюсли или пакетирани зърнени закуски, които съдържат малко или никаква добавена захар.

6. Сушени плодове
Сушените плодове са вкусен начин да задоволите апетита и желанието си за сладко и обикновено съдържат голямо количество фибри. За съжаление, те са пълни със захар. Всъщност една малка кутия стафиди (43 г) съдържа 25 г захар.
Заменете сушените плодове с пресни. Вземете ябълка или банан за бърза и здравословна закуска.

10 храни, които трябва да ядете в жегата

7. Пържени картофи
Тъй като пържените картофи са дълбоко пържени в олио, което съдържа нездравословни наситени мазнини, те са с много високо съдържание на мазнини и калории. Това може да създаде редица сериозни рискове за здравето (например сърдечни заболявания и затлъстяване), ако ядете пържени картофи редовно. Пържените картофи също могат да съдържат много сол, което може да допринесе за повишени нива на кръвното налягане.
Заменете пържените картофи със зеленчукови пръчици или печени резенчета сладки картофи.

8. Месо с по-високо съдържание на мазнини
Месата, които са с по-високо съдържание на мазнини, включват телешки или свински ребра, първокласни ребра, рибена пържола и телешки гърди. Редица проучвания показват, че консумацията на месо с високо съдържание на мазнини - особено червено месо - е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания и рак.
Заменете мазното месо с по-леко, като пилешки, пуешки гърди или свинско филе.

9. Храни с трансмазнини или големи количества наситени мазнини
За разлика от ненаситените мазнини (които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и понижават нивата на холестерола), трансмазнините и наситените мазнини нямат полза за човешкото здраве. Те също така повишават „лошия“ холестерол и намаляват липопротеиновия холестерол с висока плътност („добрия“ холестерол). Обичайните храни, които съдържат трансмазнини и наситени мазнини, включват: торти, пайове, понички и бисквити (особено когато имат глазура); крекери и картофен чипс; пържени храни за бързо хранене и замразена пица.

Заменете храни с високи нива на трансмазнини и наситени мазнини с храни, които съдържат естествени източници на растителни мазнини (като ядки и семена или авокадо) и храни, които съдържат омега-3 мастни киселини (като сьомга, риба тон или скумрия). Вижте тези храни, които помагат за понижаване на холестерола.

10. Сладки храни
Всеки жадува за сладки храни в даден момент, независимо дали става дума за шоколад, торта или бонбони. Храните с високо съдържание на добавена захар, обаче, обикновено не съдържат протеини или фибри, така че могат да доведат до бързо покачване на нивата на кръвната ви захар и след това рязко спадане. Сладките храни също се свързват с повишено наддаване на тегло, когато се консумират редовно.
Заменете сладките храни с пресни плодове, кисело мляко и горски плодове или домашен здравословен сладолед.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес