Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е полезното в картофите и на кого са противопоказани (ЧАСТ II)

04 септември 2020, 08:15 часа

Освен споменатите вече в предходна статия (виждате я като прикачен файл със снимка) ползи от консумацията на картофи, има още редица. Те са тук:

Картофите помагат за храносмилането. Дори при гастрит, язви или нарушения в работата на стомаха, затова не се лишавайте от удоволствието да ядете варени картофи.

Наред с всичко казано до момента, кореноплодният зеленчук е отлична превантивна мярка, срещу запек. Всичко се дължи на фибрите, които са в зеленчука. Така, картофите имат много полезни свойства и приготвени по различен метод могат да пресъздадат изцяло нов вкус.

Между другото, картофите се препоръчват на всички мъже, защото предпазват от подагра и уролитиаза. Благодарение на отличните си свойства, картофите премахват излишната пикочна киселина от тялото, която, когато се натрупва и създава риск от заболявания.

Нервната система ще работи по-добре, ако човек включи картофи в диетата си. Всичко това лесно се обяснява с факта, че съставът на този зеленчук е обогатен с минерали и витамини. Например магнезият допринася за стабилността на нервните реакции към външни стимули, а витамин В6 подобрява предаването на нервните импулси.

Картофите се използват и в козметологията - маските от тях са в състояние да изгладят фините бръчки, а настърганите грудки помагат при екзема и дерматит. Картофите могат да облекчат възпалението от абсцеси, циреи и да насърчат регенерацията на тъканите. Суровите картофи отлично облекчават подуванията.

Вреда от картофите и противопоказания

Понякога обаче картофите могат да бъдат опасни, тъй като съдържат вещество, наречено соланин. Последното може да отровно. То се съдържа главно в стъблата, листата, цветята, кълновете и плодовете на картофите. Важно е да се избягват зелените части, които се появяват при високо ниво на осветеност. Те имат повишено ниво на соланин. Зелените части не трябва да се ядат. Препоръчително е, също така да обелите добре старите картофи. По този начин ще се отървете от вредните вещества.

При отравяне със соланин се наблюдават някои нежелани реакции като: повръщане, гадене, болки в стомаха. Най-опасно е това състояние за бременни жени. По правило бъдещата майка няма да страда много, но бебето й може да претърпи сериозни промени. По-специално са известни случаи на тежки деформации у деца поради соланин.

Когато белите картофи, соланинът остава в продукта. Така само 10 процента от общото вредно вещество се задържа и при умерена консумация на картофи отравянето е невъзможно. В огромно количество, обаче соланинът може дори да доведе до смърт.

Например, British Medical Journal от 1952 г. описва няколко смъртни случая на хора, които са яли стари картофи. Затова хората са съветвани да изхвърлят стара покълнала кореноплодна култура.

За да поддържат картофите диетичен ефект, трябва да консумирате не повече от 200 грама на ден, в противен случай рискувате бързо да натрупате излишни килограми. Що се отнася за пържените картофи трябва да се избягват напълно. Те могат да причинят заболявания на бъбреците, черния дроб, стомаха и жлъчния мехур, а също така да повлияят неблагоприятно на теглото.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес