Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е хламидия, какви са симптомите и как се лекува

14 февруари 2020, 15:05 часа

Във времена, в които сексът и сексуалните отношения са на показ както никога досега, една от най-важните теми, свързани с тях, са предаваните по полов път болести. Някои от тях са много тежки, дори смъртоносни, други нямат толкова разрушителен ефект върху здравето, но могат да са много устойчиви и неприятни, както и да повлияят на определени функции на организма.

Какво е хламидия?

Една от най-разпространените болести, предавана по полов път, е хламидията. Всъщност тя е най-разпространената болест, която може да ни сполети след секс. Интересен факт е, че болестта носи името на бактерията, която е предизвиква. Бактерията е много коварна и прилепчива, като зараза може да се получи при вагинален, орален или анален секс. Бременни жени могат да предадат хламидията на своите бебета – при раждане.

Повишен риск да хванете хламидия има, ако не използвате презервативи. Най-рисковата група, при която може да има зараза, са жените под 25 години, по-възрастни жени, които имат нов партньор или гей двойки, се казва в доклад на Американската библиотека по медицина. Важно е обаче да се знае – използването на презерватив не е 100% гаранция, че няма да се заразите или да заразите партньора си с хламидия. Единствената абсолютно сигурна гаранция да не се заразите и разболеете е да не правите секс.

Какви са симптомите на хламидия?

Обикновено хламидията не е съпроводена от ясно изразени симптоми и в много случаи заразените дори нямат представа, че са се сдобили с такъв "подарък". Всъщност, симптоми могат да се появят седмици, след като сте се заразили.

При жените, симптомите са следните – вагинално течение, обикновено с по-белезникав дори бял цвят, със силна миризма, парещо усещане, когато уринират, както и болка по време на полов акт.

При мъжете, симптомите включват секрет от пениса, парещо усещане или сърбеж по главичката на пениса, болка и/или подуване на единия или и двата тестиса, което обаче се случва по-рядко, както и парещо усещане при уриниране.

Лечение (как се лекува хламидия)

Диагнозата на хламидия се прави чрез лабораторен тест – има добре разработена процедура и няма място за притеснение, че е невъзможно да се установи какво точно се случва. Изследва се проба от урина, а при жените може да бъде взета ДНК проба с памук от вагината. Задължително е да се прави тест дори да нямате симптоми, но ваш сексуален партньор е диагностициран с хламидия. За съжаление, много често няма култура на скрининг т.е. периодични изследвания, за да бъде уловена евентуална зараза във възможно ранен стадий.

Успешното лечение включва антибиотици, те са много ефективно средство срещу бактерията хламидия. Но ако вече има увреждания заради липса на навременно лечение, антибиотиците не могат да ги излекуват!

Ако не се погрижите за заболяването, последствията може да са много неприятни. При дамите, бактерията може да увреди репродуктивните им способности т.е. да не могат да забременеят. За мъжете ситуацията е по-лека – често те нямат никакви здравословни увреждания, но е възможно да бъде засегнат епидидима – това е тръбичката, която се намира по ръба на тестиса и през която преминава спермата. Увреждането може да доведе до невъзможност даден мъж да има деца.

Новородени, които са били заразени от майка си, може да имат очна инфекция и дори пневмония. Хламидията може да предизвика и преждевременно раждане.

И мъжете, и жените могат да развият реактивен артрит заради нелекувана хламидия. Този вид артрит е реакция точно на нелекувана инфекция.

Важно е да се знае, че няма имунитет срещу хламидия – това, че сте се заразили и излекували успешно не значи, че повече няма да прихванете коварната бактерия. За да не се превърнете в разпространител, щом сте диагностициран, следва да спрете полови контакти, докато не сте напълно излекувани. Това се потвърждава най-категорично с лабораторен тест, като най-често бактерията бива отстранена от организма след седемдневно лечение с антибиотици.

Какъв е рискът да се заразите с инфекция, предавана по полов път - научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес