Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, ако имате чести главоболия?

06 юли 2024, 18:44 часа

Ако имате често главоболие, определено трябва да потърсите причината за този проблем. Главоболието не може просто да се понесе или да се преболедува с болкоуспокояващи. Не пренебрегвайте здравословните си сигнали, може би именно с помощта на главоболието тялото ви сигнализира за някакви проблеми.

Често главоболие: списък с причини

С главоболие поне веднъж се сблъсква всеки човек. Ако обаче тази болка не е периодична, а редовна, тя вече е доста сериозна.

Ето и основните причини за честото главоболие:

- Честият стрес, силното морално или физическо пренапрежение.

- Липса на сън.

- Хормонални смущения. Такива сривове могат да се появят например по време на бременност или по време на менопаузата, когато организмът се възстановява напълно.

10 обичайни храни, които могат да причинят главоболие

- Пренапрежение на зрението. То се причинява от продължителна работа с компютър, гледане на 3D-филми и др.

- Продължителен прием на лекарства. В този случай главоболието може да продължи 2 седмици, след като човек е спрял приема на хапчета, които "отегчават" организма.

- Травма на главата. Болката може да продължи от 2 до 8 седмици, в зависимост от естеството на травмата.

- Затлъстяване.

- Менингит. Това е възпаление на главния или гръбначния мозък. В този случай болката в главата е придружена от гадене, повръщане.

- Глаукома. Поражение на очните нерви. Честа причина за главоболие при хора над 40-годишна възраст.

- Рак на мозъка.

Между другото, ако често имате главоболие в областта на челото, това може да има своите причини. Най-често такава болка се причинява от максиларен синузит или фронтит.

Главоболие: 9 бързи трика за премахването му

Какво да направите и какъв лекар да посетите, ако започнете да имате чести главоболия?

Първото нещо, което човек с продължително главоболие най-често прави, е да изпие обезболяващо хапче. По-добре е обаче да облекчите болката с народни средства. Сложете на челото си лист от прясно зеле, направете си хубав чай от лайка и втрийте в слепоочията си етерично масло от лимон или лавандула. Това ще накара главоболието да отстъпи.

Злоупотребата с хапчета за главоболие може сериозно да навреди на организма!

Ако имате често главоболие, непременно отидете в болница. По-добре е да отидете направо при невролог, тъй като най-често подобни болки се причиняват от проблеми с главния или гръбначния мозък. Можете да посетите и терапевт и той вече ще ви напише направление за тесен специалист.

Причините за такива болки могат да бъдат много и повечето от тях са доста сериозни. Ето защо не трябва постоянно да гълтате хапчета и да отлагате посещението при лекаря.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес