Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са най-честите симптоми на хламидии при жените?

29 декември 2022, 18:44 часа

Хламидията е полово предавана болест, причинена от бактерията Chlamydia. Хламидията е вид патогенна бактерия.

Какво е хламидия?

Бактерии от вида Chlamidiae, всички от които са вътреклетъчни, т.е. живеят вътре в клетката, паразити на еукариотни клетки. Повечето паразити засягат бозайниците и птиците, но някои са открити в амебите.

Патогенни видове за човека са:

- Chlamydia trachomatis причинява конюнктивит, възпаление на пикочно-половата система при възрастни, както и конюнктивит и пневмония при новородени, най-често се предава по полов път;

- Chlamydophila pneumoniae - причинява възпаление на горните и долните дихателни пътища, предава се по капков път от болни хора;

Тези бактерии унищожават безсимптомно репродуктивната система

- Chlamydophila psittaci е вид, причиняващ орнитоза, най-често проявяваща се с пневмония, инфекцията възниква главно в резултат на контакт с птици (папагали, канарчета, пуйки, патици, гълъби) в резултат на вдишване на прах, съдържащ частици изсъхнали изпражнения.

Симптоми на хламидия

Хламидията се счита за "тиха" инфекция, тъй като в повечето случаи протича безсимптомно и при изследване не се откриват аномалии. Симптомите могат да се появят няколко седмици след заразяването.

При жените бактерията първо инфектира шийката на матката. По-късно могат да се появят признаци на цервицит (напр. мукопурулентен секрет от шийката на матката, контактно кървене от шийката на матката) и понякога уретрит (напр. пиурия (оборски тор в урината), дизурия, повишена честота на уриниране). Въпреки това, няма специфични симптоми на заболяването и следователно лекарят открива признаци на цервицит само при преглед.

От носа – в мозъка: как хламидията причинява болест на Алцхаймер

Инфекцията, особено ако е продължителна, неопределена и нелекувана, може да се разпространи от шийката на матката към горните репродуктивни пътища (т.е. матката, фалопиевите тръби) и да причини възпалително заболяване на таза.

В редки случаи хламидията има остро симптоматично протичане с болка в долната част на корема или болка в таза, болезнен гинекологичен преглед, треска, обилно влагалищно течение.

Мъжете обикновено имат симптоми на уретрит, тоест секреция от уретрата и болезнено уриниране.

Малка част от заразените мъже развиват епидидимит (със или без симптоматичен уретрит), който се проявява с болка в един от тестисите и подуване на скротума.

Хламидийните инфекции могат също да засегнат ректума както на жените, така и на мъжете (поради анален секс) или при заразени жени чрез разпространение на инфекцията от шийката на матката и влагалището.

Въпреки че тези инфекции често са безсимптомни, те могат да причинят симптоми на проктит (напр. ректална болка, секреция и/или ректално кървене).

Какво е хламидия, какви са симптомите и как се лекува

Хламидийният конюнктивит може да се появи както при мъже, така и при жени поради контакт с инфектирани генитални секрети. В случаите, когато инфекцията не се лекува, тя води до хроничен конюнктивит, който продължава много месеци.

Бременна жена с недиагностицирана или нелекувана хламидия може да зарази бебето си по време на раждането, което може да доведе до конюнктивит и пневмония при новороденото. Рискът от такава инфекция е 50-70%. Описани са семейни форми на хламидиоза.

Най-честите симптоми на хламидия при жените са:

  • болка или дискомфорт в долната част на корема;
  • промяна в цвета или миризмата или количеството на вагиналното течение;
  • усещане за парене и дискомфорт при уриниране.

Честите симптоми на хламидия при мъжете включват:

  • усещане за парене при уриниране;
  • отделяне от уретрата;
  • болка в тестисите (едностранна или рядко двустранна).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес