Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е причината за появата на язва?

01 декември 2023, 13:00 часа

Язвите, които често се свързват с усещане за парене в стомаха или горната част на корема, са отворени рани, които се развиват по лигавицата на храносмилателния тракт. Въпреки че съществуват различни видове язви, най-често срещаните са пептичните язви, които се появяват в стомаха или горната част на тънките черва. Основната причина за появата на язва е дисбалансът между агресивните фактори, като стомашната киселина и храносмилателните ензими, и защитните механизми, които предпазват лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Една от водещите причини за язви е инфекцията с бактерията Helicobacter pylori (H. pylori). Този микроорганизъм може да отслаби защитния слой слуз, който покрива стомаха, като го прави по-уязвим към вредното въздействие на собствените му храносмилателни сокове. H. pylori е широко разпространен причинител, като изследванията сочат, че значителен процент от световното население е носител на тази бактерия, въпреки че не всеки заразен ще развие язва.

8 начина за облекчаване на стомашни язви у дома

Прекомерната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) е друг основен фактор, допринасящ за образуването на язви. Медикаменти като аспирин, ибупрофен и напроксен натрий, които обикновено се използват за облекчаване на болката и контрол на възпалението, могат да разрушат лигавицата на стомаха, когато се приемат във високи дози или за продължителни периоди от време. НСПВС възпрепятстват производството на вещества, които подпомагат защитата на лигавицата на стомаха, оставяйки я податлива на увреждане от стомашната киселина.

Факторите, свързани с начина на живот, също играят роля за развитието на язвата. Хроничният стрес, макар и да не е пряка причина, може да изостри съществуващите заболявания и да забави процеса на оздравяване. Пушенето е друг вреден навик, свързан с язвите. То отслабва защитните механизми в лигавицата на стомаха, като улеснява образуването на язви и усложнява процеса на оздравяване.

Генетичната предразположеност може да допринесе за податливостта на индивида към язви. Някои хора могат да наследят по-висок риск от развитие на язва поради генетичната си структура, въпреки че факторите на околната среда все още играят решаваща роля.

Научно обосновани домашни средства за лечение на язви

Изборът на хранителен режим също може да повлияе на образуването на язви. Въпреки че някога се е смятало, че пикантните храни и стресът имат значителен принос за появата на язви, сегашните медицински познания сочат, че тези фактори по-скоро влошават съществуващите язви, а не ги причиняват пряко. Въпреки това индивидуалните реакции могат да варират и определени храни могат да предизвикат симптоми при някои хора.

Развитието на язвите е сложно взаимодействие на различни фактори. Инфекцията с H. pylori, употребата на НСПВС, изборът на начин на живот, генетиката и хранителните навици - всички те допринасят за деликатния баланс между защитните и агресивните фактори в стомашно-чревния тракт. Разбирането на тези фактори е от решаващо значение както за предотвратяването, така и за справянето с язвите, за осигуряването на по-здрава храносмилателна система и цялостно благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес