Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се оказва първа помощ при токов удар?

31 юли 2024, 15:10 часа

Какво е токов удар?  
Токов удар се получава, когато през тялото ви преминава електрически ток. Това може да причини изгаряне на вътрешни и външни тъкани и да доведе до увреждане на органите.
Много неща могат да причинят токов удар, сред които:
* електропроводи
* мълния
* електрически машини
* домакински уреди
* електрически контакти.

Въпреки че ударите от домакински уреди обикновено са по-малко тежки, те могат бързо да станат по-сериозни, ако дете дъвче електрически кабел или постави устата си в контакт.

Освен източника на токов удар, няколко други фактора влияят върху това колко сериозен е токовият удар, включително:

* волтаж
* продължителността на контакта с източника
* цялостното здраве
* пътят на електричеството през тялото ви
* тип ток (променливият ток често е по-вреден от постоянния ток, защото причинява мускулни спазми, които затрудняват изпускането на източника на електричество).

Ако вие или някой друг сте претърпели токов удар, може да не се нуждаете от спешно лечение, но все пак трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Без задълбочен медицински преглед е трудно да се открият вътрешните увреждания от електрически удари.

Как да окажем първа помощ при токов удар?

Какви са симптомите при токов удар?

Симптомите на токов удар зависят от това колко силен е той. Потенциалните симптоми на токов удар включват:

* загуба на съзнание
* мускулни спазми
* изтръпване
* проблеми с дишането
* главоболие
* проблеми със зрението или слуха
* изгаряне
* гърчове
* неравномерен сърдечен ритъм.

Токовият удар може да причини и компартмент синдром. Това се случва, когато мускулното увреждане води до подуване на крайниците. На свой ред това може да притисне артериите, което води до сериозни здравословни проблеми. Компартмент синдромът може да не се забележи веднага след токовия удар, затова следете състоянието на ръцете и краката.

Какво се прави при токов удар?
След токов удар вашата незабавна реакция може да има голямо значение за минимизиране на ефектите. Ако сте “ударени” от ток, може да ви е трудно да направите каквото и да било. Опитайте да започнете със следното:
* освободете се от електрическия източник възможно най-бързо;
* ако имате възможност, незабавно се обадете на спешна помощ или извикайте някой друг да се обади;
* не се движете, освен ако не трябва да се отдалечите от електрическия източник.

Ако токовият удар е незначителен:
* посетете лекар, дори и да нямате забележими симптоми, не забравяйте, че някои вътрешни наранявания са трудни за откриване в началото;
* междувременно покрийте всички изгаряния със стерилна марля, не използвайте самозалепващи се превръзки или нещо друго, на което може да залепне изгореното място.

Как да осигурим защита от токов удар на нашите ел. уреди?

Ако някой друг пострада при токов удар
* Не докосвайте човек, който е пострадал от токов удар, ако все още е в контакт с източника на електричество.
* Не го премествайте, освен ако не е в опасност от допълнителен токов удар.
* Изключете източника на електричество, ако е възможно. Ако не можете, преместете електрическия източник далече от пострадалия, използвайки непроводим предмет. Дървото и гумата са добри варианти. Уверете се, че не използвате нещо, което е мокро или е на метална основа.
* Стойте на поне 6 метра разстояние от електропровод, който все още е включен.
* Обадете се на спешна помощ, ако някой е ударен от мълния или ако е влязъл в контакт с електричество с високо напрежение.
* Обадете се на спешна помощ, ако пострадалият има проблеми с дишането, губи съзнание, има гърчове, мускулни болки, изтръпване или ускорен сърдечен ритъм.
* Проверете дишането и пулса на пострадалия. Ако е необходимо, започнете с изкуствено дишане, докато пристигне спешната помощ.
* Ако пострадалият проявява признаци на шок (повръщане, припадък или е много блед) повдигнете леко краката и стъпалата му, освен ако това  не причинява твърде силна болка.
* Покрийте изгарянията със стерилна марля, ако можете. Не използвайте лепенки или нещо друго, което може да залепне за изгарянето.

Как се лекува токов удар?
Дори нараняванията да изглеждат леки, е важно да посетите лекар след токов удар, за да проверите за вътрешни наранявания. В зависимост от нараняванията, потенциалните лечения след токов удар включват:
* лечение на изгаряне, включително прилагане на антибиотичен мехлем и стерилни превръзки
* болкоуспокояващи лекарства
* интравенозни течности
* ваксина против тетанус в зависимост от източника на токовия удар и начина, по който е възникнал.

При тежък токов удар лекарят може да препоръча да останете в болницата за ден-два, за да могат да наблюдават за сърдечни проблеми или тежки наранявания.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес