Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ябълките влияят на холестерола?

07 юли 2024, 14:52 часа

Руският кардиолог д-р Татяна Горохова коментира как ябълките влияят на сърцето и нивата на холестерола.

Ябълките и влиянието им върху холестерола

Според експерта много продукти всъщност съдържат полезни вещества, които могат да понижат концентрацията на холестерол в кръвта. Едно от тези вещества е пектинът. Ябълки, круши, кайсии, праскови, цитрусови плодове, тикви и много други плодове и зеленчуци са богати на фибри.

"Попадайки в човешкото тяло, пектиновите влакна не се усвояват в стомаха и не претърпяват промени в тънките черва. Вискозната маса бавно преминава през червата. Това забавя усвояването на „лошите“ липиди (мазнини), което има потенциално благоприятен ефект върху липидния спектър на кръвта", обяснява д-р Татяна Горохова.

Полейте ябълките с това в края на юни и плодовете ще станат по-едри от всякога

"Проучванията показват, че консумацията на пектин в доза от 12-15 грама на ден допринася за значително намаляване на нивото на „лошите“ липиди 3 . Все пак си струва да се разбере, че средното съдържание на пектин, например в ябълките, е 1 грам на 100 грама плод", отбеляза лекарят.

"Естествено е почти невъзможно да се ядат 1,5 килограма ябълки дневно, за да се постигне значителен клиничен ефект по отношение на понижаването на нивата на холестерола. Освен това консумацията на пектин във високи дози е съпроводена с повишен риск от нарушена абсорбция на витамини и микроелементи", подчертава специалистът.

Кардиологът изброява и останалите храни, които трябва да се включат в диетата с цел намаляване нивата на холестерола. 

Гъбите също често се включват в диетата на пациентите. Те съдържат естествениловастатин, който инхибира синтеза на холестерол в черния дроб. Лекарите обаче не знаят каква е точната му концентрация в гъбите. 

„По този начин е невъзможно да се каже със сигурност колко от даден продукт трябва да се консумира, за да се получи клиничен ефект. Освен това гъбите са противопоказани при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, а на здрави хора се препоръчва да консумират гъби не повече от 2 пъти седмично", подчертава д-р Татяна Горохова.

"Червен ориз - този продукт съдържа вещества, които инхибират синтеза на холестерол -монаколини. Но нивата им в различни проби от ориз не са достатъчно стабилни, за да говорим за ясен положителен ефект. Според експертното мнение индикацията за предписване на лекарство на базата на червен дрожден ориз е умерено повишаване на нивата на холестерола, както и наличието на нисък или умерен сърдечно-съдов риск при пациента и липсата на индикации за терапия със статини “, казва докторът.

За хората с висок и много висок сърдечно-съдов риск червеният ориз не е нищо повече от вкусна и здравословна гарнитура, но не и заместител на лекарство, отбелязва д-р Горохова.

Според лекаря витамин B3 е едно от най-ефективните средства за повишаване нивото на „добрия” холестерол.

"Може да повиши нивото на "добрия" холестерол с почти 20%. Ниацинът също така намалява лошия холестерол с 18% и триглицеридите с 36% 4 . Ефектът зависи от дозата, обикновено са необходими от 1 до 4 грама на ден”, казва д-р Татяна Горохова.

В същото време ниацинът може да причини странични ефекти, като повишени нива на захар и пикочна киселина в кръвта и "горещи вълни" - усещане за силна топлина, което е трудно поносимо от пациентите и е основната пречка за употребата от това лекарство.

"Само омега-3 производни във високи дневни концентрации до 4 грама показват убедителен ефект върху намаляването на риска от сърдечно-съдови инциденти. Всички други добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини или рибено масло, не показват убедителни доказателства. Като цяло омега-3 добавките се понасят добре. Най-честите нежелани реакции са диария и киселини. Много пациенти се оплакват от вкус на риба в устата, особено ако приемат високи дози хранителни добавки, казва лекарят.

"Струва си да се помни, че наред с положителните ефекти на омега-3 мастните киселини, те също могат да причинят намаляване на съсирването на кръвта. Поради това пациентите, приемащи антикоагуланти или антиагреганти, трябва да използват тези добавки с повишено внимание. Често пациентите с висок холестерол също се съветват да консумират чесън, зелен чай или бергамот. Въпреки това, според Татяна Горохова, проучванията не потвърждават тяхната ефективност за намаляване на нивото на „лошите“ липиди", допълва специалистът.

По колко ябълки трябва да се ядат на ден за сваляне на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес