Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ябълките влияят на черния дроб

20 март 2024, 06:54 часа

Ябълките са не само вкусни, но и полезни. Всеки е чувал максимата, че яденето поне на един от този плод на ден държи доктора далече.

Какво влияние оказват ябълките върху черния дроб?

Екстрактът от полифенол, извлечен от жълти ябълки, намалява стреса върху черния дроб и го предпазва от увреждане, което може да бъде причинено от улцерозен колит.

Известно е също, че сортовете ябълки се различават не само по цвят и вкус, но и по спектъра на действие. Антоновката например се смята за лидер в укрепването на имунната система и прочистването на организма от вредни вещества. Златните ябълки се препоръчват за подобряване на зрението, както и за профилактика и лечение на ранните стадии на атеросклероза.

Лекар: Яжте ябълките така, за да са най-полезни за кръвта и имунитета

Според последни изследвния жълтите ябълки предпазват черния дроб от увреждане, причинено от възпалителни процеси в червата, по-специално улцерозен колит. Според информация, публикувана в научното издание International Journal of Molecular Science (IJMS), 35% от пациентите с възпалително заболяване на червата впоследствие страдат от улцерозен колит, болест на Крон, увреждане на черния дроб, както и проблеми със ставите, кожата и очите.

Според учените една от причините е свързана с чревни бактерии, които лесно проникват в черния дроб поради отслабени черва. Те са убедени, че полифенолите, получени от италианските ябълки, ще помогнат за облекчаване на черния дроб и поддържане на здравето му.

Първият етап от експеримента е проведен върху мишки, при които първо изкуствено е бил предизвикан улцерозен колит, а след това са започнали да ги лекуват с полифеноли от ябълки. Лабораторни експерименти са показали, че тъканите на гризачите, получили лечебния екстракт, изглеждат значително по-добре от тези на техните роднини, които не са получили ябълковия екстракт. Важно е, че с използването на екстракт от полифенол, чревната пропускливост намалява и степента на увреждане на черния дроб намалява, споделят в заключение учените.

Освен това ябълката съдържа антиоксиданти, които предпазват чернодробната тъкан от увреждане. Със същият ефект са витамин С и епикатехин в плода. Свободните радикали могат да причинят чернодробно увреждане и да доведат до развитие на заболявания като цироза и хепатит.

Ябълката е богата на витамин В6, който нормализира метаболитните процеси в черния дроб, подобрява неговата фунцкция и насърчава възстановяването му.

По колко ябълки на ден са полезни за сърцето и стомаха?

Важно: Публикацията е само с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес