Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как горещото време влияе на хроничните болести и приеманите лекарства

15 юли 2021, 07:45 часа

Високите температури се отразяват негативно на здравето ни. Докато обаче здравият млад човек може по-лесно да се адаптира към жегите, за малките деца, възрастните хора и страдащите от определени хронични заболявания високите температури могат да нанесат необратими последици върху състоянието и здравето.

Кои са най-застрашените и уязвимите в жегите?

а) хора с деменция, които забравят да се приберат на сянка или да пият течности,

б) страдащите от заболявания на сърцето и съдовете, наднормено тегло, бъбречни и неврологични заболявания,

в) приемащите лекарства за високо кръвно налягане, диуретици, антидепресанти, психотропни медикаменти, които водят до дехидратация и затруднено регулиране на телесната температура

г) употребяващите алкохол.

Как горещото време влияе на болните от сърдечно-съдови заболявания?

Топлото време натоварва сърцето, води до разширяване на кръвоносните съдове и спад на кръвното налягане. Страдащите от сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат особено внимателни. Хора, приемащи ежедневно лекарства за високо кръвно налягане, е редно да го следят и да коригират дозата към по-малка след консултация с лекаря си, ако кръвното налягане спада прекомерно.

Как влияе горещото време на болните от неврологични заболявания?

Страдащите от болести на нервната система се повлияват негативно от жегите. Това важи с особена сила, ако приемат лекарства за състоянието си като антидепресанти или психотропни вещества. Влошената дейност на сърдечно-съдовата система през лятото също се отразява негативно на мозъка. Обезводняването създава опасност от сгъстяване на кръвта и съдови инциденти – инсулт. Страдащите от тревожност, депресия, множествена склероза също се повлияват негативно от жегите.

Как влияят приеманите лекарства през лятото?

Редица лекарства за хронични състояния могат да повлияят негативно върху здравето през лятото и да затруднят адаптирането към жегите. Такива са например антидепресантите, лекарства, които се предписват със зелена рецепта, медкаментите против алергия и високо кръвно налягане, диуретиците. Всички те затрудняват адаптацията на организма към по-високите температури, пречат на физиологичните процеси, чрез които тялото се адаптира към жегата, и създават опасност от дехидратация, прегряване, топлинен удар. Не е удачно спирането им в повечето случаи, но е важно предприемането на мерки за хидратиране и охлаждане, за допълнителна грижа, която да осигури доброто здравословно състояние, или промяна на дозата.

Допълнителни мерки за предпазване от жегите през лятото

Ако се грижите за хронично болен или възрастен човек, важно е да предприемете допълнителни мерки за комфорта и здравето  му през лятото.

- Приучете го да носи леки дрехи от естествени материи.

- Уверете се, че пие достатъчно вода.

- Включете в менюто му много пресни и сочни плодове и зеленчуци, таратор, хладни супи.

- Изключете от менюто кафето, алкохола, пикантните храни, тежките и мазни меса, храните, които създават опасност от хранително натравяне, тези, съдържащи сурови яйца, майонеза и водещите до дехидратация.

- Научете го да се разхлажда чрез мокри кърпи върху челото, напръскване с вода или поставяне на точките, на които се усеща пулса, под течаща студена вода.

- Стаите да се проветряват само нощем и много рано сутрин. През деня е важно да не се допуска слънчевата светлина в жилището, а прозорците да бъдат покрити с щори или тежки и плътни завеси.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес