Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как динята влияе на пикочната киселина?

25 август 2024, 08:44 часа

Динята е един от най-предпочитаните летни плодове заради вкуса си. Руският лекар д-р Банацкая споделя как този плод влияе на нивата на пикочната киселина. 

Диня и пикочна киселина

При хронични болки в ставите са полезни дните на гладно с консумация на диня веднъж седмично. По време на такъв режим може да консумирате зрелия плод и пълнозърнест хляб. Веществата, съдържащи се в плода, премахват солите на пикочната киселина. Динята е сред разрешените храни при подагра и болки в ставите.

Как динята влияе на черния дроб?

Полезни свойства на динята

Полезни свойства на динята - в 100 гр продукт има само 30 kcal, така че този плод се счита за диетичен продукт; 80% от пулпата е вода, останалите 20%: растителни фибри; микроелементи; захароза; глюкоза; фруктоза. Захарозата вреди на фигурата, тя се натрупва в пулпата, в прясно набраните плодове Пулпът също съдържа полезни съединения. Ликопенът и цитрулинът участват в синтеза на азотен оксид, вещество, което нормализира кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове. Кукурбитацинът в този плод има противовъзпалителен ефект.

Колкото по-червена е пулпата на динята, толкова повече ликопен съдържа, антиоксидант, който е необходим за образуването на бета-каротин и витамин А. Витамин С в състава на плода е полезен за имунната система и здравето на кожата. Калий – за здравето на сърцето. Мед – за укрепване на стените на кръвоносните съдове и костната тъкан. Витамин А – за зрението. Фолиева киселина - за хематопоезата. Витамини от група В – за синтеза на хормона на радостта и нормалното храносмилане. Тиамин – за разграждането на въглехидратите, идващи от храната.

Гликемичният индекс на динята е висок (70-80), но в 200 гр от продукта съдържат не повече от 16 гр въглехидрати. Гликемичният товар на 100 гр десерт е малък - 6 гр въглехидрати. Умерената консумация на диня не причинява негативни последици, но носи ползи.

Кой не трябва да яде диня?

Пулпата от диня е богата на вода и бързи въглехидрати. За хората с диабет вкусният десерт може да бъде вреден и да причини нежелани скокове в нивата на кръвната захар. Динята е вредна за тези, които страдат от уролитиаза , може да провокира преминаването на камъни.

Дините са противопоказани за деца под 3 години. Ранно зреещите дини, които се продават през първата половина на лятото, могат да причинят отравяне. Причината е прекомерното съдържание на нитрати в пулпата, което се получава при нарушаване на правилата за отглеждане. Плодовете на късните сортове излизат на пазара през август.

НЕ яжте диня и пъпеш с тези храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес