Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да успокоим най-бързо кашлицата през нощта

15 януари 2024, 08:15 часа

Кашлицата е защитен рефлекс. Благодарение на нея чужди тела не попадат в дихателните пътища. Кашлицата може да се появи поради:

  • храчки
  • патогенна флора
  • чужди тела
  • прах
  • дим

Също така се смята, че стресовите ситуации могат да провокират кашлица.

Още: Древен турски лек, който блокира кашлицата само след 2 лъжици

В медицината кашлицата се разделя на суха и мокра. Обикновено атаките, включително гадене и повръщане, се появяват със суха кашлица.

Ако се появи кашлица, трябва да се консултирате с лекар. Опитвайки се да я излекувате сами, рискувате да влошите състоянието си.

Какви може да са причините?

Настинката невинаги може да е причината за кашлицата. Ако телесната температура е нормална, кашлицата може да показва началото на неинфекциозно заболяване. Възможните причини включват:

Още: Ако страдате от неприятна кашлица, този плод плюс мед ще ви избави от нея

  • бронхит
  • аденоиди
  • алергии
  • хъркане
  • стомашни проблеми

7 начина как да успокоим най-бързо кашлицата през нощта

1. Пийте топла вода

Топлите напитки разреждат слузта, което улеснява преминаването й през дихателните пътища. Вместо топла вода можете да пиете и чай, компот или мляко с мед. Препоръчва се течността да се пие на малки глътки. Също така си струва да наблюдавате температурата - ако напитката е твърде гореща, можете да изгорите лигавицата на устата си.

Още: Колко видове кашлица има - ето по какво се различават

2. Заемете изправена позиция

Когато човек лежи, слузта се стича от носните синуси надолу по ларинкса и го дразни. Поради това кашлицата може само да се влоши. Ако това се случи, заемете седнало или легнало положение.

3. Овлажнявайте стаята

През зимата въздухът в стаята става сух, което само влошава състоянието: лигавиците изсъхват, рецепторите на дихателните пътища се дразнят. Ето защо през зимата често се препоръчва използването на овлажнител. Помага за поддържане на влажност на определено ниво. Най-оптималното е 60%.

Още: Осемте най-добри чая против упорита кашлица (СНИМКИ)

Ако нямате овлажнител в дома си, закачете мокър чаршаф. Влагата постепенно ще се изпари и въздухът в стаята ще стане по-малко сух.

4. Разходете се преди лягане

Свежият въздух е друг начин, ако не знаете как да облекчите кашлицата през нощта. Разходката преди лягане не само ще облекчи кашлицата ви, но и ще ви помогне да заспите по-бързо.

5. Създайте удобна стайна температура

Още: Рецепта за сироп, който помага за облекчаване на кашлицата

Оптималната температура на въздуха за спане е от 18 до 23 градуса. Това ще помогне за предотвратяване на нов пристъп на кашлица. Ако стаята е гореща или, обратно, студена, има голяма вероятност кашлицата да се повтори.

6. Опитайте се да дишате през носа си

Когато носът е запушен и не ни остава нищо друго освен да дишаме през устата, лигавицата на гърлото ни изсъхва. Започва усещане за гъделичкане, последвано от нови пристъпи на кашлица. Опитайте се да поставите капки в носа си или да правите инхалации, които ще улеснят дишането, тогава кашлицата ще ви притеснява по-малко.

7. Използвайте лекарства

Ефективен начин за борба с нощната кашлица е лекарството. Но те трябва да се използват само според предписанието на лекар. Специалист може да определи вида на кашлицата, нейната причина и едва след това да предпише лечение.

Източник: Sanatory-mashuk

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес